Spretni transporteri uštede do 8% goriva sa usmerivačima vazduha

Čak i bez usmerivača vazduha, Volvo kamioni su poznati po vodećoj industrijskoj aerodinamici. Ali, činjenica je da se većina Volvo kamiona prodaje sa fabrički montiranim usmerivačima vazduha u cilju dodatnog smanjenja otpora vetra – i troškova goriva transportera. Pomoću kompleta usmerivača vazduha može se dodatno uštedeti do 8% goriva.

every drop counts

ZBOG ČEGA JE TO TOLIKO BITNO?
Čak i kada je savršeno mirno, kamion koji se kreće autoputem brzinom od 80 km/h stvara čeoni vetar. Kabina je vrlo aerodinamična, ali u zavisnosti od tipa i veličine prikačene prikolice ili nadgradnje, jaka turbulencija može da nastane između kabine i prikolice. Usmerivači optimizuju strujanje vazduha u toj oblasti i u velikoj meri eliminišu turbulenciju, što omogućava kamiona da prodire kroz vetar uz minimalan otpor.

Komplet usmerivača vazduha čine tri tipa usmerivača: krovni usmerivač, bočni usmerivači i bočne stranice na šasiji. Testiranjem je utvrđeno da krovni i bočni usmerivači mogu da uštede do 8% goriva. Kada im se dodaju bočne stranice na šasiji, mogu da uštede skoro 9% goriva pri istim testovima.

KOLIKO JE VAŠ VOZNI PARK AERODINAMIČAN?
Većina transportera sa Volvo kamionima se već uverila u neke prednosti usmerivača vazduha. Sada komplet usmerivača vazduha može da se poruči za još više osovinskih razmaka Volvo kamiona. Krovni usmerivači su fiksirani ili podesivi, u zavisnosti od visine vozila, visine šasije i dimenzija pneumatika.

Osim toga, testovi pokazuju da krovni usmerivač montiran 5 cm niže nego što treba ili 10 cm više nego što treba može da smanji moguću uštedu goriva za 1% – pa je dobro da ih odmah fabrički montirate.
Every Drop Counts 
every drop counts

USMERIVAČI VAZDUHA – SVEOBUHVATAN PAKET
Krovni i zadnji usmerivači vazduha se posebno prilagođavaju svakoj kabini i mogu da se poruče za ceo asortiman.

Aerodinamičke bočne stranice na šasiji, koje dodatno smanjuju otpor vazduha, postoje za sledeće osovinske razmake:

  • 4X2 TRACTOR, RAD-A4, WB3700 I WB3800
  • 6X2 TRACTOR, RADT-A8, WB3400 I WB3700
  • 6X4 TRACTOR, RADD-A8, WB3400