Šasija napravljena za teške uslove.

Novi Volvo FMX je razvijen sa jednim ciljem – da bude vrhunski građevinski kamion. Zato smo konstruisali šasiju koja može da trpi najteže uslove vožnje i najteže terete iz godine u godinu.

Međutim, težak teret i teren nisu najvažniji faktori kada je reč o građevinskim kamionima. Zato se Volvo FMX isporučuje sa nekoliko inteligentnih karakteristika šasije (kao što su trostruka osovina, automatska kontrola proklizavanja i vazdušno oslanjanje) u cilju odlične ekonomičnosti i vrhunske udobnosti u vožnji.

Približne visine šasija

  • Med 900 mm
  • High: 1000 mm
  • X-High: 1200 mm
  • XX-High: 1240 mm

Osovinski razmaci

  • Tegljač: Od 3,000 mm do 4,100 mm
  • Kamion: Od 3,200 mm do 6,700 mm

Pogledajte kompletne specifikacije šasijaZadnje vazdušno oslanjanje na kamionu Volvo FMX

Zadnje vazdušno oslanjanje. Sada i za pogon na svim točkovima.

Većina građevinskih kamiona se vozi prazna najmanje pola radnog vremena. Obično je to neudobna vožnja sa puno vibracija koje se prenose preko šasije. Ne i kada postoji vazdušno oslanjanje. Ono obezbeđuje laku i udobnu vožnju, štiteći vozača, kamion i teret od nepotrebnog trošenja. Naše vazdušno oslanjanje je specijalno konstruisano za građevinske kamione i sada može da se poruči i za konfiguracije 4×4, 6×6, 8×6 i 10×6.

Saznajte više o vazdušnom oslanjanju za građevinske kamione.

Pročitajte ekskluzivnu reportažu o novom vazdušnom oslanjanju

Nova prednja pogonska osovina na kamionu Volvo FMX

Prednja pogonska osovina. Ali samo onda kada vam treba.

Ako se vozite po izuzetno teškom terenu, verovatno vam treba kamion sa prednjom pogonskom osovinom ili pogonom na svim točkovima. Automatska kontrola proklizavanja (ATC) je revolucionarna funkcija koja automatski uključuje prednju osovinu, ali samo onda kada je to potrebno. Uvek imate dovoljnu vuču da se ne biste zaglavili. Najvažnije je to što isključena prednja osovina štedi do 2% goriva u odnosu na stalno uključenu. ATC se standardno isporučuje za konfiguracije 4×4, 6×6, 8×6 i 10×6.

Saznajte više o automatskoj kontroli proklizavanja.

Pročitajte ekskluzivnu reportažu o novoj prednjoj pogonskoj osovini

Uređaj za podizanje dvostruke osovine

Podignuta pogonska osovina – manja potrošnja goriva.
Predstavljamo vam uređaj za podizanje dvostruke osovine.

Pretvorite 8×4 u 6×2. Ili 6×4 u 4×2. Volvo FMX sada može da se poruči sa potpuno novim uređajem za podizanje dvostruke osovine, revolucionarnom karakteristikom koja omogućava isključivanje i podizanje zadnje pogonske osovine kada je kamion prazan. Baš kao kod kamiona sa pratećom osovinom, ovim se značajno smanjuju poluprečnik zaokretanja i potrošnja goriva – do 4% kada je kamion prazan.

Saznajte više o uređaju za podizanje dvostruke osovine

Veća nosivost prednje osovine

Jedna ili dve dodatne tone na prednjim osovinama. Pri svakom ciklusu.

Ako želite da budete produktivni, malo šta je toliko važno kao nosivost, jer svaka dodatna prevezena tona povećava profitnu maržu. Naročito ako radite u izolovanoj oblasti gde možete da natovarite kamion koliko vam njegova tehnička ograničenja dozvoljavaju. Sada smo povećali nosivost prednjeg oslanjanja sa 18 na 20 tona kada je reč o dvostrukoj prednjoj osovini. Osim toga, prednja pogonska osovina sada može da nosi do 10 tona tereta.

Upravljive višestruke osovine na kamionu Volvo FMX

Trostruka osovina.
Manji poluprečnik zaokretanja, veća ekonomičnost.

U poređenju sa dvostrukom prednjom osovinom, koja često postoji kod građevinskih kamiona, trostruka zadnja osovina daje kamionu znatno manji poluprečnik zaokretanja. Odaberite prateću ili gurajuću osovinu (ili obe, za 8×2). Obe su hidraulično upravljive i mogu da se podignu pri vožnji praznog kamiona, čime se štedi gorivo i sprečava nepotrebno habanje pneumatika. Trostruka osovina sme da se koristi za opterećenja do 36 tona, pa je maksimalna ukupna masa vozila do 56 tona za konfiguraciju 10×4.

Saznajte više o prednostima trostruke osovine

Menadžer proizvodnje Peter Frleta objašnjava kako možete da uštedite vreme i novac korišćenjem trostruke osovine

Petoosovinski Volvo FMX

Petoosovinski kamioni iz fabrike.
Bez naknadne montaže.

Sada možemo da ponudimo petoosovinske kamione iz fabrike. Prednosti su brojne u poređenju sa naknadnom montažom osovine. Dobijate kamion sa odobrenjem tipa za kompletno vozilo. Dobijate ga brže i izbegavate skupe prepravke. Osim toga, dobijate kompletnu garanciju i Volvo postprodajnu podršku, čime dugoročno smanjujete radne troškove. Odaberite 10×4 ili 10×6 (sa prednjom pogonskom osovinom).

Saznajte više o petoosovinskim kamionima

EBS za doboš kočnice

EBS. Sada i za doboš kočnice.

Zahvaljujući najnovijoj dopuni našeg kočionog programa, ne znači da morate da pravite kompromise po pitanju kočnica kada birate doboš kočnice. Elektronski regulisane kočnice (EBS) nude niz ogromnih prednosti u poređenju sa standardnim sistemom, obezbeđujući znatno bolji odziv, performanse i dejstvo. Štaviše, možete da koristite niz korisnih funkcija kao što su zajedničko kočiono dejstvo (gde pomoćne kočnice pomažu radnim kočnicama), pomoć pri kretanju uzbrdo i kontrola kretanja malom brzinom (gde kočnice funkcionišu sa I-Shift menjačem). EBS može da se poruči za izabrani asortiman osovinskih konfiguracija i visina šasija.

Fleksibilan oblik šasije

Oblik šasije tegljača Volvo FMX

Kutija za akumulator (BBOX-L)
Pomerena je unapred za 300 mm u poređenju sa prethodnim rešenjem. Na tegljačima se time povećava kapacitet goriva za 100–120 litara.

Kutija za akumulator (BBOX-EF)
Postavljena je pozadi unutar okvira šasije (opcija za tegljače).

Rezervoar za AdBlue
Na vrh okvira tegljača, iza kabine može se montirati rezervoar zapremine 50 litara za AdBlue radi povećanja kapaciteta goriva (ADTP-BC).

APM
Modulator za proizvodnju vazduha (APM) kod tegljača se postavlja unutar okvira šasije da bi se povećao prostor za opremu koja se montira na šasiju, npr. rezervoare za gorivo.


Oblik krute šasije kamiona Volvo FMX

Slobodan prostor na okviru
Oprema na šasiji može da se pomeri unazad da bi se dobio prostor za stope dizalice ili drugu opremu. (FAA10; oko 500 mm) i (FAA20; oko 600 mm).

Niz otvora na okviru za isporučioca nadgradnje
Gornji niz otvora je predviđen za isporučioca nadgradnje. Svi nosači u gornjem nizu otvora imaju pomerene ose i odstojnik od 8 mm. U gornjem nizu otvora ne postoje zakivci.

Priprema za dizalicu
Ploče za dizalicu mogu fabrički da se montiraju na šasiju.

Zadnje vazdušno oslanjanje i kratak zadnji kraj
Zadnji prepust može da se skrati zato što je prednja stabilizaciona poluga redizajnirana. Ovo olakšava građevinsku primenu, naročito prilikom postavljanja asfalta i kod izmenljive nadgradnje.