Šasija napravljena za teške uslove.

Novi Volvo FMX je razvijen samo s jednim ciljem – da bude najbolji i najprikladniji kamion za građevinske zadatke. Zato smo napravili šasiju i oslanjanje točkova koji zaista mogu da se nose sa teškim uslovima na šljunkarama. Evo nekih najzanimljivijih karakteristika.

Približne visine šasija

  • Med 900 mm
  • High: 1000 mm
  • X-High: 1200 mm
  • XX-High: 1240 mm

Osovinski razmaci

  • Tegljač: Od 3,000 mm do 4,100 mm
  • Kamion: Od 3,200 mm do 6,700 mm

Pogledajte kompletne specifikacije šasijaZadnje vazdušno oslanjanje na kamionu Volvo FMX

Zadnje vazdušno oslanjanje.

Zadnje vazdušno oslanjanje je specijalno razvijeno za građevinske zadatke. Omogućava podešavanje raspodele opterećenja po osovinama. Tako se postižu minimalne vibracije kamiona što doprinosi većoj prosečnoj brzini bez ugrožavanja kamiona.

Saznajte više o vazdušnom oslanjanju GRAS-G2.

Pročitajte ekskluzivnu reportažu o novom vazdušnom oslanjanju

Nova prednja pogonska osovina na kamionu Volvo FMX

Pogon na svim točkovima.

Ako želite da se izvučete iz blata, odaberite konfiguraciju 4×4 ili 6×6. Osim toga, konfiguracija 8×6 sa prednjom pogonskom osovinom sada je standardna ponuda firme Volvo.

Nova prednja pogonska osovina ima isti položaj kao i nepogonska osovina, 100 mm bliže prednjem kraju, što znači da je prilazni ugao zaista praktičan i koristan.

Saznajte više o pogonu na svim točkovima i prednjoj pogonskoj osovini.

Pročitajte ekskluzivnu reportažu o novoj prednjoj pogonskoj osovini

Upravljive višestruke osovine na kamionu Volvo FMX

Upravljive višestruke osovine

Morate da transportujete težak teret po krivudavim stazama? Možda su upravljive višestruke osovine rešenje za vas. Konfiguracija 8×4 sa jednostrukom osovinom napred i trostrukom osovinom pozadi, pri čemu je prateća osovina upravljiva, ima izuzetno mali krug zaokretanja. Konfiguracija 8×4 sa dvostrukom prednjom osovinom vrlo je zgodna za nadgradnje sa dizalicom ili mešalicom za beton.

Saznajte više o upravljivim višestrukim osovinama.

Menadžer proizvodnje Peter Frleta objašnjava kako možete da uštedite vreme i novac korišćenjem trostruke osovine

Fleksibilan oblik šasije

Oblik šasije tegljača Volvo FMX

Kutija za akumulator (BBOX-L)
Pomerena je unapred za 300 mm u poređenju sa prethodnim rešenjem. Na tegljačima se time povećava kapacitet goriva za 100–120 litara.

Kutija za akumulator (BBOX-EF)
Postavljena je pozadi unutar okvira šasije (opcija za tegljače).

Rezervoar za AdBlue
Na vrh okvira tegljača, iza kabine može se montirati rezervoar zapremine 50 litara za AdBlue radi povećanja kapaciteta goriva (ADTP-BC).

APM
Modulator za proizvodnju vazduha (APM) kod tegljača se postavlja unutar okvira šasije da bi se povećao prostor za opremu koja se montira na šasiju, npr. rezervoare za gorivo.


Oblik krute šasije kamiona Volvo FMX

Slobodan prostor na okviru
Oprema na šasiji može da se pomeri unazad da bi se dobio prostor za stope dizalice ili drugu opremu. (FAA10; oko 500 mm) i (FAA20; oko 600 mm).

Niz otvora na okviru za isporučioca nadgradnje
Gornji niz otvora je predviđen za isporučioca nadgradnje. Svi nosači u gornjem nizu otvora imaju pomerene ose i odstojnik od 8 mm. U gornjem nizu otvora ne postoje zakivci.

Priprema za dizalicu
Ploče za dizalicu mogu fabrički da se montiraju na šasiju.

Zadnje vazdušno oslanjanje i kratak zadnji kraj
Zadnji prepust može da se skrati zato što je prednja stabilizaciona poluga redizajnirana. Ovo olakšava građevinsku primenu, naročito prilikom postavljanja asfalta i kod izmenljive nadgradnje.