Potrošnja goriva

Potrošnja goriva

Do optimizovane potrošnje goriva
Smanjena potrošnja goriva je neophodna da bi firma mogla da uštedi. To se posebno odnosi na ekološka pitanja. U firmi Volvo verujemo u dobrobit čistije tehnologije. Taj zadatak shvatamo veoma ozbiljno. Evo jednog primera: u poređenju sa kamionom koji je obavljao odgovarajući transportni zadatak 1980, potrošnja goriva, uz upotrebu dizel motora, opala je za oko 30%.

Ipak, pored dizajna motora i vozila, potrošnja goriva vozila za prevoz robe zavisi od određenog broja faktora, kao što su faktor opterećenja, vozač, oprema i vremenski uslovi.

Vozač i vlasnik
Iako će otpor vazduha i otpor pri okretanju točkova kao i specifikacija pogonske grupe uticati na potrošnju goriva, opterećenje je još uvek onaj faktor koji stvara najveća odstupanja u odstupanju po toni/kilometru. Za jednu transportnu kompaniju, najznačajniji faktori za smanjivanje potrošnje goriva su planiranje pravca kretanja i faktor tereta.
 
Specifikacija i oprema
Težina vučnog vozila i uslovi na putu određuju koji model je najpogodniji za dotičan poslovni sektor. Drugi faktor je da snažniji motori i veća težina vučnog voza daju veću potrošnju goriva. Ali povećana vučna masa smanjuje potrošnju goriva, ako se računa po toni/kilometru. Različita vrsta opreme i njen oblik takođe utiču na otpor kotrljanja i, prema tome, na potrošnju goriva. Pravilnim izborom od samog početka, potrošnja goriva može se smanjiti za više od 10 %.

Dodatne činjenice o potrošnji goriva:

  • Stalna vožnja uzbrdo i nizbrdo ili vožnja u gradskim uslovima sa čestim zaustavljanjima mogu da uvećaju potrošnju goriva za više od 50 %.
  • Vožnja u uslovima kada vetar duva suprotno od smera kretanja brzinom od 10 m/s može da poveća potrošnju goriva za 18 %.
  • Ukoliko su kiša ili sneg na putevima, povećava se otpor kotrljanja; a potrošnja goriva može da se poveća za 10 - 20 %.
  • Smanjivanjem brzine kretanja sa 90 km/h na 80 km/h smanjujete potrošnju goriva za 6 %.
  • Ukoliko na svakih 10 km jedanput zaustavite kamion, povećavate potrošnju goriva za oko 35%. Ukoliko na svakih 10 km deset puta zaustavite kamion a zatim ga ubrzate, povećavate potrošnju goriva za 130%.
  • Potrošnja goriva može da se poveća do 10 % ukoliko redovno ne servisirate vozilo i/ili ukoliko ugrađujete neodgovarajuće delove u kamion.