I-Shift menjač

I-Shift. Zaboravite na menjač. Samo vozite.


Ručica I-Shift menjača

Opustite se. I odmorite levo stopalo.

Vožnja kamiona sa I-Shift menjačem pravo je zadovoljstvo. Pošto nemate pedalu kvačila, bezbedno se naslonite i koncentrišite na druge dve. I-Shift koristi ugrađenu inteligenciju za brzo i automatsko biranje odgovarajućeg stepena prenosa u svakom trenutku. Softver menja stepene prenosa bolje čak i od najboljih vozača. Ipak, možete da se uključite ako želite. Dugmad na ručici menjača omogućavaju vam da se uključite i ručno menjate stepene prenosa.

I-Shift dash-mounted gear control

Neočekivana opcija. I-Shift bez ručice menjača.

Kod Volvo FH kamiona možete da se rešite ručice menjača i da je zamenite sa četiri prekidača na instrument tabli.

Ako oslobodite taj dragoceni prostor, malo ćete se lakše kretati po kabini. 

Uštedite gorivo koristeći I-Shift

Pustite da vam I-Shift uštedi gorivo. Odmah ćete zaraditi.

I-Shift je konstruisan da štedi gorivo. Pre svega, unutrašnji energetski gubici su mali – manji nego kod ručnih menjača. Stvarna razlika je u elektronici. Kada vozite u ekonomičnom režimu, svaki stepen prenosa se menja u tačno određenom trenutku kako bi motor radio u najefikasnijem opsegu broja obrtaja.

Osim toga, postoji i I-Roll. To je jedinstvena funkcija koja se koristi pri vožnji nizbrdo; ona automatski isključuje motor da bi kamion koristio svoju količinu kretanja, a ne gorivo. Kakav je rezultat? Manja potrošnja goriva do 2%.

I-See za I-Shift

I-See. Nema više nepoznatih puteva.

I-See doslovce razvija inteligenciju I-Shift menjača. Ova revolucionarna softverska funkcija koristi prednosti integrisanog GPS-a za memorisanje puteva i skladištenje u centralnu bazu podataka koju slobodno mogu da koriste drugi kamioni. Korišćenjem ovih informacija, I-Shift ne samo da bira najbolji stepen prenosa u određenom trenutku, već se i priprema za predstojeću deonicu. To je kao da imate iskusnog kopilota koji zna svaki deo puta. I-See štedi dodatnih 5% goriva (kada je I-Cruise uključen sve vreme).

Saznajte više o I-See funkciji.

I-Shift za vrlo teške radne uslove

Ojačani I-Shift. Za vrlo teške radne uslove.

Ako se vozite u izuzetno teškim uslovima, znaćete da cenite ojačani I-Shift. Napravljen je specijalno za okruženja u kojima često morate da se penjete i spuštate niz nagibe veće od 10% ili da se vozite po izuzetno teškom terenu. Jednostavno rečeno, nikada manje razloga nije išlo u prilog ručnom menjaču. Ojačani menjač se standardno isporučuje sa Volvo FH16 kamionom.

Kako I-Shift radi

Način rada.

Može da zvuči čudno. Iza I-Shift menjača, prepoznatljivog modernog menjača, krije se tradicionalni nesinhronizovani ručni menjač. (To je objašnjenje za njegovu kompaktnu konstrukciju i male unutrašnje gubitke.) Naravno, I-Shift je mnogo više od toga. Tajna je u inteligentnoj elektronskoj kontrolnoj jedinici. Ona kontroliše pneumatski sistem koji upravlja kvačilom i promenom stepena prenosa. Uvek vrlo precizno menja stepen prenosa jer stalno dobija informacije o brzini vozila, ubrzanju, težini, nagibu puta, potrebnom obrtnom momentu itd. Takođe komunicira sa motorom, koji na osnovu toga podešava broj obrtaja i snagu motorne kočnice kako bi promena stepena prenosa bila brza i neprimetna.


Asortiman I-Shift menjača

Tip Najviši stepen prenosa Obrtni moment motora (Nm) Ukupna težina vučnog voza (tone)
AT2412E Direktan 2400 44
AT2612E Direktan 2600 60
ATO2612E Štedni 2600 60
AT2812E Direktan 2800 44/52
ATO3112E Štedni 3150 60
ATO3512E Štedni 3550 60

 

Kakav biste I-Shift voleli?

Softver omogućava prilagođavanje I-Shift menjača vašim uslovima vožnje.

I-Shift softver – Distribution & Construction

Distribution & Construction
Prilagođava menjač distributivnim i građevinskim operacijama. Obuhvata funkcije koje vozaču olakšavaju pokretanje kamiona i njegovo manevrisanje u uskim četvrtima.
I-Shift softver – Long Haul & Fuel Economy

Long Haul & Fuel Economy
Sadrži inteligentne funkcije koje umanjuju potrošnju goriva. Ovaj programski paket je posebno pogodan za dugolinijske transporte.

 
I-Shift softver – Long Haul & Fuel Economy with I-See

Long Haul & Fuel Economy with I-See
Paket „Long Haul & Fuel Economy“ sa dodatkom funkcija I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva. 

I-Shift softver – Heavy Duty Transport

Heavy Duty Transport
Optimizira I-Shift za vučne vozove velike težine (>85 tona).
Heavy Duty Transport with I-See

Heavy Duty Transport with I-See.
Paket „Heavy Duty Transport“ sa dodatkom funkcija I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva. 

Pogledajte sadržaj kompletnog paketa