Vožnja kamiona Volvo FL

Savršen sklad snage i performansi.

Bez obzira na vrstu zadatka u segmentu gradskog transporta, Volvo FL ga sigurno obavlja. Uvek i na vreme. Efikasnost i pouzdanost FL kamiona zavise od njegove pogonske grupe, tj. kombinacije ekonomičnih Volvo motora i najboljih raspoloživih menjača koji odgovaraju svim vašim zahtevima.

Motori:

  • D5K (210 ili 240 KS)
  • D8K (250 ili 280 KS)
Menjači:
  • I-Sync (6 stepeni prenosa)
  • Ručni (6 ili 9 stepeni prenosa)
  • Automatski (6 stepeni prenosa)
Pogonske osovine:
  • Tri jednostruke osovine sa jednostrukom redukcijom koje se ne održavaju, za maksimalna opterećenja od 8,5 do 11,5 tona.
  • Jednostruka redukcija (3 modela)
  • Redukcija u glavčinama točkova (za Volvo FL 4×4)
Pogledajte kompletne specifikacije pogonske grupe

 


Euro 6

Ekonomična potrošnja goriva. Veliki obrtni moment. I Euro 6.

Strogim evropskim standardima o emisiji izduvnih gasova dizel motora reguliše se količina zagađivača. Euro 6 je najnoviji standard kojim se zahteva znatna redukcija u odnosu na prethodni Euro 5, ponekad i za 75%. Firma Volvo Trucks je odgovorila na ovaj izazov tako što je poboljšala tehnologiju Selective Catalytic Reduction (SCR) i motoru dodala sistem za recirkulaciju izduvnih gasova (EGR) sa hladnjakom. Oba motora za Volvo FL asortiman konstruisana su do najsitnijih detalja kako bi zadovoljila Euro 6 standard bez gubitka snage ili obrtnog momenta, kao i bez dramatičnog povećanja potrošnje goriva. To je dobitna kombinacija. I za vozače i za životnu sredinu.

Saznajte više o motorima


D5K motor

D5K ili D8K – pouzdana inženjerska rešenja.

Oba motora za Volvo FL razvila je i konstruisala firma Volvo. Oba motora imaju impresivnu snagu i obrtni moment i sistem za naknadnu obradu koji lako zadovoljava najstrože standarde za emisiju. Osim toga, motori imaju karakteristike kao što su zatvorena ventilacija kartera koja umanjuje prosipanje ulja i turbokompresor sa promenljivom geometrijom koji omogućava promenu vazdušnog punjenja u zavisnosti od uslova.

Pročitajte više o efikasnosti motora


Ikona servisa

Nepromenjeni servisni intervali.

Euro 6 zahteva mnogo i od motora i od servisnog osoblja. Međutim, strogi zahtevi za emisiju izduvnih gasova ne menjaju servisne intervale u poređenju sa ranijim zakonskim zahtevima. Zahtevi za održavanje Euro 6 motora za Volvo FL ostaju isti.


I-Sync za Volvo FL

I-Sync. Pravi stepen prenosa u pravom trenutku.

Pomoću automatizovanog 6-stepenog I-Sync menjača za Volvo FL još lakše ćete obavljati posao (u ponudi su dve varijante, i za D5K i za D8K). I-Sync vam omogućava da menjate stepene prenosa bez pedale kvačila, što znatno olakšava vožnju po gradskom jezgru kada često krećete i stajete. Menjač je prilagođen za distribuciju po gradskim jezgrima i optimizovan za lako korišćenje.

Saznajte više o I-Sync menjaču


Biodizel

Prelazak na biodizel?

D5K240 može sada fabrički da bude pripremljen tako da koristi biodizel od 100% (B100) – i da ima Euro 6 sertifikat. To vam omogućava da smanjite emisiju ugljenika i iskoristite ekonomske stimulativne mere koje važe tamo gde radite.