Bezbednosni sistemi Volvo FM kamiona

Sistemi podrške vozaču.
Stalna dodatna kontrola puta.

Volvo FM može da ima nekoliko najnovijih bezbednosnih sistema koji efikasno smanjuju opasnost od nesreće, kao što su:

  • Zajednička kočnica
  • Prilagodljiva regulacija stalne brzine kretanja
  • Podrška pri promeni trake
  • Stop svetlo pri naglom kočenju
  • Elektronski program stabilnosti

Zajednička kočnica

U određenim situacijama, kao što je skretanje ili vožnja po klizavoj nizbrdici, postoji opasnost da se prikolica zanese i udari u kamion. Zajednička kočnica je nova Volvo funkcija predviđena da to spreči. Impulsnim kočenjem prikolice koči se kombinacija vozila i smanjuje opasnost. Sistem može automatski da se aktivira u opasnim situacijama, pri brzinama do 50 km/h.

Prilagodljiva regulacija stalne brzine kretanja i upozorenje o sudaru sa vozilom ispred.

Pratite ritam saobraćaja bez napora. Prilagodljiva regulacija stalne brzine kretanja (ACC) na bazi radara održava bezbedno rastojanje od vozila ispred sebe, regulacijom pedale gasa i svih raspoloživih kočnica. Ako postoji opasnost od sudara, kontrolne lampice se prikazuju na vetrobranu.

Podrška pri promeni trake.

Mrtav ugao na suvozačevoj strani lako može da zakloni druge učesnike u saobraćaju. Sistem podrške pri promeni trake ima radar koji proverava tu oblast kada date signal za skretanje. Ako oblast nije čista, čuje se zvučno obaveštenje i treperi ikona pored retrovizora.

Stop svetlo pri naglom kočenju.

Ako naglo zakočite, stop svetla brzo trepere da bi upozorila vozila iza vas. Tako se lako izbegavaju sudari otpozadi koji mogu da budu lančani i smrtonosni.

Elektronski program stabilnosti.

Volvo elektronski program stabilnosti (ESP) efikasno smanjuje opasnost od proklizavanja i prevrtanja. Odmah se uključuje u opasnim situacijama, smanjujući snagu motora i kočeći kamion i prikolicu. Svaki točak kamiona koči pojedinačno. ESP sada može da se poruči kod većine specifikacija tegljača i kamiona.