Novi Volvo FM na putu

I-Shift. Zaboravite na menjač. Samo vozite.

Ručica I-Shift menjača

Opustite se.
I odmorite levo stopalo.

Vožnja kamiona sa I-Shift menjačem pravo je zadovoljstvo. Pošto nemate pedalu kvačila, bezbedno se naslonite i koncentrišite na druge dve. I-Shift koristi ugrađenu inteligenciju za brzo i automatsko biranje odgovarajućeg stepena prenosa u svakom trenutku. Softver menja stepene prenosa bolje čak i od najboljih vozača. Ipak, možete da se uključite ako želite. Dugmad na ručici menjača omogućavaju vam da se uključite i ručno menjate stepene prenosa.

Ušteda goriva sa I-Shift menjačem

Pustite da vam I-Shift uštedi gorivo.
Odmah ćete zaraditi.

I-Shift je konstruisan da štedi gorivo. Pre svega, unutrašnji energetski gubici su mali – manji nego kod ručnih menjača. Stvarna razlika je u elektronici. Kada vozite u ekonomičnom režimu, svaki stepen prenosa se menja u tačno određenom trenutku kako bi motor radio u najefikasnijem opsegu broja obrtaja.

Osim toga, postoji i I-Roll. To je jedinstvena funkcija koja se koristi pri vožnji nizbrdo; ona automatski isključuje motor da bi kamion koristio svoju količinu kretanja, a ne gorivo. Kakav je rezultat? Manja potrošnja goriva do 2%. Nije vam dovoljno? Dodajte I-See.

Saznajte više o I-See funkciji.

Dugmad I-Shift menjača na instrument tabli

Neočekivana opcija.
I-Shift bez ručice menjača.

Ako ste navikli da se vozite sa I-Shift menjačem, verovatno ste primetili da ručicu menjača baš i ne koristite toliko često. Zato kod novog Volvo FM kamiona možete da se rešite ručice i da je zamenite sa četiri prekidača na instrument tabli (koji su, naravno, još uvek nadohvat ruke). Ako oslobodite taj dragoceni prostor, lakše ćete se kretati po kabini.

I-Shift za vrlo teške radne uslove

Ojačani I-Shift. Za vrlo teške radne uslove.

Ako se vozite u izuzetno teškim uslovima, znaćete da cenite ojačani I-Shift. Napravljen je specijalno za okruženja u kojima često morate da se penjete i spuštate niz nagibe veće od 10% ili da se vozite po izuzetno teškom terenu. Jednostavno rečeno, nikada manje razloga nije išlo u prilog ručnom menjaču.

Kako I-Shift radi

Način rada.

Može da zvuči čudno. Iza I-Shift menjača, prepoznatljivog modernog menjača, krije se tradicionalni nesinhronizovani ručni menjač. (To je objašnjenje za njegovu kompaktnu konstrukciju i male unutrašnje gubitke.) Naravno, I-Shift je mnogo više od toga. Tajna je u inteligentnoj elektronskoj kontrolnoj jedinici. Ona kontroliše pneumatski sistem koji upravlja kvačilom i promenom stepena prenosa. Uvek vrlo precizno menja stepen prenosa jer stalno dobija informacije o brzini vozila, ubrzanju, težini, nagibu puta, potrebnom obrtnom momentu itd. Takođe komunicira sa motorom, koji na osnovu toga podešava broj obrtaja i snagu motorne kočnice kako bi promena stepena prenosa bila brza i neprimetna.

I-Shift asortiman za Volvo FM.

Tip Najviši stepen prenosa Obrtni moment motora Opterećenje 1, 2 ili 3 osovine (tone)
AT2412E Direktan 2400 Nm 44 t
AT2612E Direktan 2600 Nm 60 t
ATO2612E Štedni 2600 Nm 60 t


Kakav biste I-Shift voleli?

Softver omogućava prilagođavanje I-Shift menjača vašim uslovima vožnje


Softver za I-Shift – Distribution & Construction Softver za I-Shift – Long Haul and Fuel Economy
Distribution & Construction

Prilagođava menjač distributivnim i građevinskim operacijama. Obuhvata funkcije koje vozaču olakšavaju pokretanje kamiona i njegovo manevrisanje u uskim četvrtima.


Long Haul & Fuel Economy

Sadrži inteligentne funkcije koje umanjuju potrošnju goriva. Ovaj programski paket je posebno pogodan za dugolinijske transporte.


Softver za I-Shift – Long Haul and Fuel Economy with I-See Softver za I-Shift – Heavy Duty Transport
Long Haul & Fuel Economy with I-See

Paket „Long Haul & Fuel Economy“ sa dodatkom funkcija I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva.

Pogledajte sadržaj kompletnog paketa

Heavy Duty Transport

Optimizira I-Shift za vučne vozove velike težine (>85 tona).

     

Heavy Duty Transport with I-See

   
Heavy Duty Transport with I-See     
Paket „Heavy Duty Transport“ sa dodatkom funkcija I-See i I-Cruise, u cilju još veće uštede goriva.