Pred vama je prav put. Čak i kada nije.

Revolucionarno Volvo dinamičko upravljanje drastično olakšava upravljanje, što posao čini lakšim i bezbednijim, a smanjuje i naprezanje mišića. Savršeno je za građevinski segment gde su teški tereni, teški tereti i zahtevno manevrisanje pri malim brzinama sastavni deo posla. Sada Volvo dinamičko upravljanje može da se poruči i za kamione sa dvostrukom prednjom osovinom (8×2, 8×4 i 10×4).

Isprobajte ga sami

Pronađite najbližeg Volvo zastupnika i zakažite probnu vožnju za novi Volvo FMX.

Idite na lokator zastupnika


Eliminiše nepravilnosti na putevima pri velikim brzinama

Pri velikim brzinama eliminiše smetnje i dejstvo rupa na putu.

Pogledajte kako hrčak izvozi novi kamion Volvo FMX iz kamenoloma

Veća snaga pri malim brzinama

Pri malim brzinama upravljate sa više snage jer dobijate do 85% dodatne sile upravljanja. Osim toga, volan se automatski vraća u neutralan položaj.

Lakši hod unazad

Hod unazad je lakši jer se volan vraća u neutralan položaj i ostaje u njemu, pa se krećete unazad po pravoj putanji.

Manja osetljivost na bočni vetar

Volvo dinamičko upravljanje smanjuje smetnje koje izazivaju bočni vetrovi pa je vožnja udobnija.

Stabilnost na nagnutim putevima

Volvo dinamičko upravljanje poboljšava stabilnost po pravcu pri vožnji po nagnutim putevima.

Savršen za šljunak

Novi upravljački sistem je posebno pogodan za kamione sa više zadnjih osovina.


Način rada


Montirali smo elektromotor na upravljački prenosnik. Motor se reguliše 2000 puta u sekundi preko kamionskih elektronskih kontrolnih jedinica kako bi se dodao ili oduzeo obrtni moment. Obrtni moment je progresivan, pa je dejstvo na upravljački sistem veće kada je to potrebno, čime se postiže prethodno određen osećaj upravljanja bez obzira na opterećenje i pneumatike. Doživljaj u vožnji je potpuno drugačiji jer je predvidljiv i daje osećaj bezbednosti.

Evo kako poboljšavamo upravljivost i udobnost u vožnji.

Volvo dinamičko upravljanje je verovatno najveća inovacija od pronalaska servo upravljača. Ali ne zaboravite i sva druga unapređenja oslanjanja koja smo uveli i time učinili da se Volvo FMX pri vožnji ponaša više poput automobila.

Komforno oslanjanje kabine

Udobnost.

Oslanjanje kabine je stabilnije, a oslanjanje motora je modifikovano radi smanjenja buke i vibracija. Vožnja je bila udobna, a sada je još bolja.

Štiti šasiju od torzionih sila

Lakoća.

Novi i premešteni stabilizatori na zadnjem oslanjanju smanjuju statičko kotrljanje i sprečavaju prenošenje pokreta šasije na kabinu. Ne samo da je vožnja udobnija, već i torzione sile ne deluju na šasiju.

Kamion stabilno održava kurs

Sledi vas poput vernog psa.

Bolja geometrija prednjeg lisnatog i vazdušnog oslanjanja i položaj novog upravljačkog prenosnika obezbeđuju odličnu stabilnost kamiona na kursu.