Za vozače koji vole da idu prečicama

Kada blato ili pesak progutaju put, jedini način da izbegnete nevolje je da nastavite dalje. Tu je teško nadmašiti izuzetno upravljivu prednju pogonsku osovinu Volvo FMX kamiona. Još je teže sada kada je potpuno redizajnirana da bi imala veći razmak od podloge i dala kamionu prilazni ugao za prave terenske uslove.

Teško je poverovati da se menadžer odeljenja za građevinska vozila vratio sa blatnjavog terena u Brazilu u čistoj, beloj košulji. Sve dok nije počeo da priča o novom 8×6 kamionu i redizajniranoj prednjoj osovini.

Dugme za bezizlazne situacije

„Kamion 8×6 može da se poruči već neko vreme, ali je sada deo naše standardne ponude, što podrazumeva kraće rokove isporuke kupcima. Strogo govoreći, ima šest pogonskih točkova i dodatnu osovinu radi veće korisne nosivosti. Međutim, zbog nove prednje osovine vrlo je koristan u graničnim uslovima – kao 6×6 i 4×4“, kaže Jonas Odermalm.

Strmije uzbrdice i dublji jarci

Prednja pogonska osovina je premeštena i bliža je prednjem kraju za 100 milimetara. To kamionu daje daleko bolji prilazni ugao i omogućava kombinovanje kompletnog asortimana komponenti šasije i motora. Osovina je potpuno nova – od konusno-tanjirastog para do ležajeva. Čvršće je konstrukcije, sa manjim otporom vazduha i većim razmakom od podloge.

„Ranije je paralelna šipka bila najniži deo, a sada je integrisana i nalazi se iza osovine. Sada je najniža tačka vozila robustno osovinsko kućište. Maksimalno natovaren kamion ima znatno veći razmak od podloge. U kombinaciji sa novim prilaznim uglom to ga čini vrlo raznovrsnim na neravnom terenu“, objašnjava Jonas Odermalm.

Manja potrošnja goriva

Iako je stalno uključen pogon na svim točkovima standardno rešenje za građevinske kamione, Volvo više voli da ga vozači sami uključuju po potrebi. Jonas Odermalm se priseća istraživanja obavljenih u pustinji: „Stvarno je potreban tokom 2% do 5% radnog vremena. Znači da tokom 95% radnog vremena pogon na svim točkovima troši gorivo – osim ako to nije FMX kod koga vozač može da bira kada će da ga koristi.“

Slobodno kotrljanje

Pomoću prekidača na instrument tabli vozač može da se vrati na zadnji pogon kada to uslovi dozvole. Znači da se snaga motora direktno prenosi na zadnji pogon, dok se drugi točkovi slobodno kotrljaju i troše manje goriva. Osim toga, prednja osovina se manje haba.

Pokretljivost kamiona Volvo FMX

U ekstremnim uslovima

Kod kamiona sa šest pogonskih točkova prvo što vam treba je međuosna blokada diferencijala – za dijagonalnu blokadu dva zadnja pogonska točka kod osovinskog sklopa. Jonas Odermalm misli da je to dovoljno u većini situacija. „Ako zaista postane klizavo, uključujete prednju pogonsku osovinu. To vam pomaže da se izvučete u većini situacija, a omogućava i maksimalnu pokretljivost.“

„Tu je, zatim, i dugme za bezizlazne situacije. Kada ga pritisnete, blokirate prednji diferencijal – upravljanje vozilom postaje vrlo teško, ali uspevate da se vratite na suvi teren.“

Jonas Odermalm

Uključi-isključi

Kada ga pitate šta je toliko privlačno oko ove pokretljivosti, Jonas Odermalm spremno odgovara: „Vozačima prepuštamo da izaberu koliko će pogonskih osovina koristiti. Mislim da to cene vozači svih vrsta vozila: servisnih vozila 4×4 za održavanje puteva, kipera 6×6 koji rade na pustinjskim naftnim cevovodima i dampera 8×6 u kamenolomima.“

Dodaje i ovo: „To naravno ne bi bilo toliko privlačno da nismo poznati po izdržljivosti i pouzdanosti.“

Istražite sve opcije pogona na svim točkovima

8
Pokretljivost