Vedno v pravi smeri

Program elektronskega uravnavanja stabilnosti (ESP, Electronic Stability Program) je sistem, namenjen reševanju situacij, v katerih tovornjak lahko izgubi sposobnost oprijemanja cestišča in ga bodisi začne nevarno zanašati ali pa se prevrne. Sistem ESP deluje nasprotno na sile, ki tovornjak potiskajo s ceste, in sicer z usklajenim medsebojnim delovanjem elektronskega zavornega sistema, sistema krmiljenja motorja in retarderja ter zavornega sistema priklopnega vozila.

Sistem je sestavljen iz treh senzorjev na vlečnem vozilu, ki merijo kot zasuka, stranski pospešek in položaj volana. Centralna enota tekoče preračunava vhodne parametre in ocenjuje stanje varnosti med vožnjo. Kadar se stabilnostne razmere porušijo, se po potrebi posamično na enem kolesu ali več aktivirajo zavore. Istočasno se zmanjšuje navor motorja, da bi se zmanjšala hitrost vožnje in sicer tako dolgo, dokler se znova ne vzpostavi uravnoteženo stanje.

 

Sistem ESP je zelo učinkovit v naslednjih potencialno nevarnih situacijah:

  • Prevelika hitrost v ovinkih (npr. v ozkih ovinkih, avtocestnih izhodih, pri vožnji skozi mesto)
  • Izogibanje oviram z naglimi zasuki volana (npr. kadar vozilo zapelje proti bankini, voznik pa ga preusmeri nazaj na cesto, nato pa ga začne zanašati)
  • Natovorjen polpriklopnik v ozkih ovinkih na spolzki površini (prelom pri zavijanju)