Varnost pri čelnem trčenju

Volvo je leta 1994 kot prvi proizvajalec težkih tovornjakov na svetu uvedel voznikovo zračno blazino.
To je s plinom napolnjena blazina, ki se pri čelnem trčenju zelo hitro napihne iz pesta volana in tako zaščiti voznika pred silami, ki se sprostijo ob čelnem udarcu.

Naša zračna blazina je zasnovana tako, da zmanjša poškodbe, s tem ko prepreči, da bi voznikova glava in prsni koš zadela ob volan, armaturno ploščo ali zgornji del vetrobrana. Aktivira se samo ob močnih čelnih trčenjih, kadar pripeti voznik potrebuje dodatno zaščito zgornjega dela telesa.

 Deluje pa takole: Senzorji, nameščeni v karoseriji vozila, se odzovejo na nekatere vrste čelnih trkov ter sprožijo sistem za napihovanje zračne blazine. Sistem za napihovanje v trenutku pošlje veliko količino vročega dušika v blazino, tako da se ta napihne v delčku sekunde. Blazina ustavi gibanje voznikove glave in zgornjega dela telesa. Čez približno sekundo se plin hitro razprši skozi majhne odprtine v blazini, da ne bi več oviral voznika.
 
Opomba: Za optimalno delovanje zračne blazine morate biti vedno pripeti z varnostnim pasom. Zračna blazina namreč deluje skupaj z varnostnim pasom, ne more pa ga nadomestiti.