Pametni prevozniki z usmerniki zraka prihranijo do osem odstotkov goriva

Že brez usmernikov zraka Volvovi tovornjaki med prevozniki slovijo po vrhunski aerodinamičnosti. Dejstvo pa je, da večina Volvovih tovornjakov pride h kupcem s tovarniško nameščenimi usmerniki zraka, ki še zmanjšajo zračni upor – pa tudi stroške za gorivo. Celoten paket usmernikov zraka vam lahko prihrani do deset odstotkov goriva.

every drop counts

ZAKAJ SPLOH TOLIKO VETRA OKOLI TEGA?
Tudi v popolnem brezvetrju tovornjak pri vožnji s hitrostjo 80 km/h že sam ustvarja vrtinčenje zraka. Oblika same kabine je zelo aerodinamična, glede na vrsto in velikost priklopnika pa se lahko v zračnem toku od kabine proti priklopniku ustvarja zelo močna turbulenca. Usmerniki zraka z optimizacijo zračnega toka v tem območju turbulenco v glavnem odpravijo, tovornjak pa reže zrak z močno zmanjšanim uporom.

Paket usmernikov zraka obsega tri vrste usmernikov: strešni usmernik, bočne usmernike in bočne zavese za podvozje. Preizkusi kažejo, da je že s strešnim in bočnimi zračnimi usmerniki mogoče prihraniti do osem odstotkov goriva. Preizkusi kažejo tudi, da so skupaj z bočnimi zavesami za podvozje mogoči do devetodstotni prihranki.

KAKO "GLADEK" JE VAŠ VOZNI PARK?
Večina prevoznikov, ki uporabljajo Volvove tovornjake, že pozna vsaj nekatere prednosti usmernikov zraka. Zdaj pa je za tovornjake Volvo na voljo popoln paket usmernikov zraka za še širšo izbiro konfiguracij podvozja. Strešni usmerniki so lahko fiksni ali nastavljivi glede na višino vozila, višino podvozja in mere pnevmatik.

Preizkusi kažejo tudi, da so pri pet centimetrov prenizko ali deset centimetrov previsoko nameščenem strešnem usmerniku prihranki manjši za odstotek – še en razlog v prid tovarniški vgradnji usmernikov.
Every Drop Counts 
every drop counts

VOLVOV PAKET USMERNIKOV – POPOLN PAKET
Usmerniki zraka za streho in boke so ukrojeni za vsako kabino posebej, za celotno paleto kabin.

Aerodinamično oblikovane bočne zavese za podvozje – ki še dodatno zmanjšajo zračni upor – so na voljo za naslednje konfiguracije:

  • VLAČILEC 4X2, RAD-A4, WB3700 in WB3800
  • VLAČILEC 6X2, RADT-A8, WB3400 in WB3700
  • VLAČILEC 6X4, RADD-A8, WB3400