Our philosphy

Vsaka kapljica šteje

Odstotek tukaj, odstotek tam in počasi se nabere znaten prihranek. Na tej misli temelji naša filozofija. Ves čas pilimo malenkosti, ves čas iščemo nove rešitve, da bi naši tovornjaki peljali dalj z manj goriva in manj škodljivimi učinki na okolje. Ta stvarni pristop ima zaslugo, da smo vodilni na tem področju. Naš 13-litrski dizelski motor in najnovejši menjalnik I-Shift sta že sama po sebi najučinkovitejši pogonski sistem v panogi. Vendar je to šele začetek.

Korak za korakom se rešujemo odvisnosti od konvencionalnih goriv. Že nekaj let zmanjšujemo porabo goriva za odstotek na leto – to se morda ne sliši prav veliko, je pa stvarna in dolgoročna zaveza. Razvojna sredstva usmerjamo v učinkovitejšo rabo goriva pri dizelskih tovornjakih in v razvoj rešitev z alternativnimi gorivi.

Graph 1 % varčnejša poraba goriva vsako leto.

every drop counts

Nekateri sadovi naše filozofije se že začenjajo kazati. Res je, v zadnjih 20 letih so se poraba goriva in izpusti CO2 pri tovornjakih Volvo zmanjšali za 20 odstotkov. In v bližnji prihodnosti se bodo na cestah pojavili konkurenčni novi rodovi naših tovornjakov na alternativna goriva.

Poleg tega smo dokazali, da je mogoče interese okolja v celoti uskladiti z interesi prevoznikov. Vzemimo na primer stroške goriva. Glede na to, da pomenijo tretjino vaših obratovalnih stroškov, se že najmanjše zmanjšanje porabe opazno odrazi tudi v vaši bilanci.

Tudi skupni obratovalni stroški so manjši, če vozite tovornjak tako, da so njegovi učinki na okolje manjši. Pa še nekaj je. Bistveno manjši izpusti ogljikovega dioksida, dušikovih oksidov in trdnih delcev iz naših dizelskih motorjev pomenijo ogromno konkurenčno prednost. Ne le za Volvo, ampak tudi za prevoznike, ki vozijo naše tovornjake, in za stranke, za katere prevažajo tovor.

V naslednjih desetih letih nameravamo zmanjšati porabo goriva še za deset odstotkov. Z množico mikroskopskih izboljšav učinkovitosti in z občasnimi popolnimi novostmi, kot sta naša metan-dizelska tehnologija ali DME. Tako bomo delali, dokler ne bomo dosegli zdržnih ravni izpustov, prevoza brez ogljikovih izpustov in neodvisnosti od fosilnih goriv.

Pa tudi takrat bo štela vsaka kapljica.