Izberite, poravnajte in napolnite svoj naslednji velik prihranek

Pri Volvu smo pravkar izmerili možnosti prihrankov, ki jih prinesejo pravilno izbrane in napolnjene pnevmatike ter pravilna nastavitev geometrije podvozja. To lahko pri tovornjaku z natovorjenim priklopnikom zmanjša porabo za opaznih 6 odstotkov. Še več, take prihranke lahko doseže večina prevoznikov, saj raziskave kažejo, da imata nepravilno nastavljeno geometrijo podvozja kar dva od treh tovornjakov v Evropi.

every drop counts

ZA PRIDOBITEV TEH PODATKOV SMO PREVOZILI 1000 KM 
Dva enaka tovornjaka Volvo FH 4x2 s 13-litrskima motorjema Euro 5 s 500 KM s triosnima polpriklopnikoma sta dva tedna prevažala po 40 ton tovora po švedskih preizkusnih stezah. Eden je imel optimalno nastavitev geometrije podvozja in pnevmatik, drugi pa različne napake v nastavitvah. Po tisoč prevoženih kilometrih pod tehnološko najsodobnejšim nadzorom smo analizirali podatke.

Izbira pravih pnevmatik lahko zmanjša porabo goriva celo do enajst odstotkov. Pravilna nastavitev geometrije osi in koles lahko prinese še dodatnih 2,5 odstotka. Pravilen tlak v pnevmatikah zmanjša porabo še za odstotek, kar skupaj pomeni možni prihranek goriva do 6 odstotkov. Ti podatki niti ne presenečajo, saj je znano, da k varčnosti porabe goriva tretjino prispevajo pnevmatike.
every drop counts

MANJŠA PORABA GORIVA POMENI MANJŠE ŠKODLJIVE UČINKE NA OKOLJE
Že odstotek prihranka goriva z optimalno nastavitvijo pnevmatik prinese odstotek zmanjšanja izpustov ogljikovega dioksida. Optimalna nastavitev pnevmatik torej za prevoznika pomeni manjše stroške goriva in manjši okoljski odtis.

NASTAVITEV PODVOZJA IN PNEVMATIK ZA MANJŠO PORABO GORIVA
Da bi nove ugotovitve čim bolje izkoristili v praksi, se več kot tisoč Volvovih servisov po vsem svetu pripravlja na izboljšave v prid prevoznikom. Serviserji se bodo s strankami pogovorili o možnih izboljšanjih pri pnevmatikah – predvsem pri tovornjakih, pri katerih bodo opazili neustrezno nastavitev geometrije ali neenakomerno obrabo pnevmatik. Le tako bo mogoče optimizirati vašo porabo goriva pri vsakdanjih vožnjah.

“Ne zadovoljujemo se samo z izdelavo varčnih motorjev, iščemo tudi možnosti za zmanjševanje porabe goriva v celotni življenjski dobi tovornjaka – s tesnejšim sodelovanjem z uporabnikom tudi po predaji vozila. Preizkus nam je priskrbel zanesljive podatke o tem, koliko goriva je mogoče prihraniti, s posredovanjem teh ugotovitev uporabnikom pa lahko zmanjšamo njihove obratovalne stroške.’’
Arne-Helge Andreassen, Poprodajne storitve in maloprodaja, Volvo Trucks