Novo podvozje. Z eno besedo: dinamično.

Vozne lastnosti Volva FH so res nekaj posebnega. Prav vsak del tovornjaka smo zasnovali tako, da prispeva k stabilnosti in natančnemu krmiljenju.
 
Povrhu vsega pa še posamično vzmetenje spredaj in Volvov dinamični krmilni sistem. Dva mejnika v razvoju tovornjakov vzpostavljata povsem novo raven voznih lastnosti. 
 
To podvozje je tudi preprosto opremiti z nadgradnjo, kar prihrani čas pri izdelovalcu nadgradnje. Široka izbira izvedb in opreme poenostavlja prilagajanje.
Višine podvozja, približne 
  • X-Low (vlačilec):  810 mm
  • Low: 850 mm
  • Med: 900 mm
  • High: 1,000 mm
Medosna razdalja
  • Vlačilec: 2,850 do 4,100 mm
  • Podvozje s kabino: 3,200 do 6,700 mm
Oglejte si vse tehnične podatke podvozja

 

Posamično vzmetenje spredaj

Posamično vzmetenje spredaj. Uvaja vozne lastnosti kot pri osebnem avtomobilu.

Stabilen kot vlak na ravni cesti. Odlično sledenje zavoju. Posamično vzmetenje spredaj je prava revolucija na področju lege na cesti. Da boste verjeli, ga morate preizkusiti sami.

Preberite več o posamičnem vzmetenju spredaj

Volvov dinamični krmilni sistem

Volvov dinamični krmilni sistem. Popolno obvladovanje – brez napora.

Inovacija, ki velja za največjo po uvedbi servo krmiljenja, je zdaj na voljo za vse konfiguracije osi, tudi za tiste z dvojnimi sprednjimi osmi. Pri manevriranju skozi ozke prehode Volvo dinamični krmilni sistem prispeva ves potrebni dodatni navor za sukanje koles in s tem znatno razbremeni vaše mišice. Tovornjak lahko krmilite dobesedno z enim prstom. Pri višjih hitrostih blaži sunke udarnih jam, grbin in cestnih oznak, odpravlja zanašanje zaradi prečnega nagiba cestišča ali prečnih vetrov, skratka, zagotavlja vam popolno smerno stabilnost in obvladovanje vozila – ves čas.

Preberite več o Volvovem dinamičnem krmilnem sistemu

Dvig tandemske gnane osi

Dvignjena gnana os – manjša poraba goriva. Predstavitev dviga tandemske gnane osi

Pretvorite vaš 8x4 v 6x2. Ali vaš 6x4 v 4x2. Volvo FH je zdaj na voljo s čisto novo revolucionarno možnostjo dviga tandemske gnane osi, ki vam omogoča, da pri raztovarjanju zadnjo gnano os odklopite in dvignete. Tako kot pomožna os za gnano osjo, tudi ta funkcija občutno izboljša obračalni krog in zmanjša porabo goriva – do štiri odstotke pri praznem tovornjaku.

Preberite več o dvigu tandemske gnane osi.

Večja obremenitev sprednje osi

Dve dodatni toni obremenitve na sprednje osi. Vsako vožnjo.

Če se ukvarjate s težkimi prevozi, imamo dobro novico za vas. Novi Volvo FM je dimenzioniran za še večje nosilnosti osi. Zdaj lahko sprednje listnato vzmetenje obvladuje obremenitve do 10 ton na posamezno os in do 20 ton na dvojne sprednje osi. To vam pušča več rezerve in vam olajšuje prevažanje težkih, neenakomerno razporejenih tovorov.

Zračno vzmetenje za zahtevne terene

Zračno vzmetenje za zahtevne terene.

Če morate včasih zaviti tudi na neurejene poti, je to vzmetenje verjetno popolna rešitev za vas. Namensko je zasnovano za gradbene tovornjake, saj omogoča visoko prosto višino nad tlemi (vsaj 300 mm), obenem pa je dovolj robustno, da prenese zahtevne terene. Zračno vzmetenje zagotavlja bolj gladko vožnjo, ne glede na cestne razmere, pri tem pa varuje tovornjak, tovor in, kar je najpomembnejše, voznika pred dodatno obrabo in izčrpanostjo.

Preberite več o zračnem vzmetenju v gradbeništvu

Manjša teža

Manjša teža. Večja nosilnost in manjši stroški goriva.

Večina tovornjakov je z opremo za Euro 6 pridobila na teži, nam pa je pri tem tovornjaku uspelo obratno. Optimizirali smo večino standardnih izvedb in napravili Volvo FH precej lažji. Standardni vlačilec 4×2 za prevoze na velike razdalje lahko zdaj tehta več kot 100 kg manj njegov predhodnik Euro 5.

Značilnosti zasnove šasije

Tridem. Ožji obrati, bolj gospodarna poraba goriva.

V primerjavi z dvojnimi sprednjimi osmi, sklop osi tridem tovornjaku omogoča znatno ožji obračalni krog. Izberite med pomožno osjo za ali pred gnano osjo (ali si na 8x2 privoščite obe). Obe imata hidravlično krmiljenje in ju lahko pri praznem tovornjaku dvignemo ter tako prihranimo gorivo in se izognemo nepotrebni obrabi pnevmatik. Sklop osi tridem je odobren za obremenitve do 36 ton, torej je pri 10x4 največja dovoljena masa vozila 56 ton.

Izdelovalec

Več možnosti. Manj časa pri izdelovalcu nadgradnje.

Široka izbira izvedb in opreme olajšuje prilagoditev Volva FH vsem vrstam prevozov, tudi prevozom z menjavami nadgradenj. V novem modulu za nadgradnjo, ločeni elektronski enoti, izdelovalec nadgradnje brez težav izvede potrebne prilagoditve. Navodila za izdelovalca nadgradnje (VBI) pa omogočajo spletni dostop do vseh potrebnih tehničnih načrtov in vezalnih shem.

Obiščite spletno stran z navodili za izdelovalca nadgradnje

10x4

Pet osi direktno iz tovarne.
Naknadno vgrajevanje ni več potrebno.

Zdaj so neposredno iz tovarne na voljo petosni tovornjaki. V primerjavi z naknadnim nameščanjem osi so prednosti številne. Tovornjak vam dostavimo s tipsko odobritvijo celega vozila. Dobite ga hitreje, poleg tega pa se izognete tudi dragi predelavi. Dobite pa tudi polno garancijo in poprodajno podporo Volvo, kar vam na dolgi rok zmanjša obratovalne stroške.

Preberite več o petosnih tovornjakih

EBS za bobnaste zavore

EBS. Zdaj tudi za bobnaste zavore.

Z najnovejšimi posodobitvami našega programa zavor lahko izberete bobnaste zavore, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivost zavor. Elektronsko upravljane zavore (EBS) omogočajo številne pomembne prednosti v primerjavi s klasičnim sistemom, saj zagotavljajo znatno boljšo odzivnost, delovanje in občutek pri zaviranju. Poleg tega pa dobite tudi široko paleto uporabnih funkcij, kot so kombiniranje zavor (kjer dopolnilne zavore pomagajo kolesnim), pomoč pri speljevanju v klanec (Hill Start Aid) in upravljanje speljevanja (Launch Control, kjer zavore sodelujejo s sistemom I-Shift). EBS je na voljo za izbrane konfiguracije osi in višine šasije.


Značilnosti zasnove šasije

Vlačilec Volvo FH, možnosti razporeda na podvozju

1. Zaboj za akumulator (BBOX-L)
V primerjavi z dosedanjo zasnovo je premaknjen za 300 mm naprej. Pri vlačilcu to pomeni prostor za 100–120 litrov goriva več.

2. Zaboj za akumulator (BBOX-EF)
Vgrajen zadaj med nosilci okvira podvozja; na voljo za doplačilo pri vlačilcih.

3. Posoda za AdBlue
Pri vlačilcu je lahko posoda za AdBlue vgrajena na vrhu okvira, za kabino, kar pušča več prostora za gorivo (ADTP-BC).

4. APM 
Modul za oskrbo z zrakom je pri vlačilcu vgrajen med nosilci okvira podvozja, kar pušča več prostora za drugo opremo na podvozju, na primer za rezervoarje za gorivo.
Podvozje s kabino Volvo FH, možnosti razporeda na podvozju

5. Prostor na okviru
Standardna oprema šasije je lahko pomaknjena nazaj, da je mogoča vgradnja dvigala ali druge opreme. (FAA10; pribl. 500 mm), (FAA20; pribl. 600 mm)

6. Luknje za pritrdišča za nadgradnjo
Zgornji niz lukenj je rezerviran za izdelovalca nadgradnje. Vsaka konzola v zgornjem nizu odprtin ima zamik in 8-mm distančnik. Na zgornjem nizu odprtin ni nobenih zakovic.

7. Predpriprava za vgradnjo dvigala
Podvozje je lahko tovarniško opremljeno s ploščo za vgradnjo dvigala.

8. Pnevmatsko vzmetenje zadnjih osi in kratek previs zadaj
Nova zasnova spredaj nameščenega stabilizacijskega droga omogoča krajši previs zadka. To pomeni pridobitev za prevoze v gradbeništvu, boljšo lego na cesti in lažje prevoze z menjalnimi nadgradnjami.