Menjalnik I-Shift

I-Shift. Pozabite na menjalnik. Posvetite se vožnji.


Prestavna ročica I-Shift

Olajša vam vožnjo. In sprosti vašo levo nogo.

Vožnja z I-Shiftom je pravi užitek. Ker ne potrebujete sklopke, se lahko varno naslonite nazaj in posvetite pozornost drugima dvema stopalkama. I-Shift s svojo vgrajeno inteligenco v vsakem trenutku najde pravo prestavo in samodejno prestavi vanjo. Programska oprema tega sistema prestavljanje obvladuje bolje tudi od najboljših voznikov. Če želite sodelovati pri prestavljanju, vam je ta možnost seveda na voljo. Z gumbi na izbirni ročici lahko prestavljate ročno.

 

Varčujte gorivo z I-Shift

Presenetljiva nova možnost. I-Shift brez izbirne ročice.

Pri novem Volvu FH je na voljo tudi različica, pri kateri izbirne ročice sploh ni, nadomeščajo pa jo štiri stikala na armaturni plošči.

Ker ročica ni več napoti, se voznik še nekoliko laže giblje po kabini.

Varčujte gorivo z I-Shift

Pustite, da I-Shift varčuje gorivo. Prihranki pomenijo večji zaslužek.

Namen sistema I-Shift so prihranki pri gorivu. Prvič, ima majhne notranje izgube energije – dejansko manjše kot ročni menjalniki. Za glavno razliko pa poskrbi elektronika. Med vožnjo v gospodarnem načinu se vsako prestavljanje zgodi ravno ob pravem času, da lahko motor ves čas deluje pri najgospodarnejših vrtljajih

Svoje prispeva tudi funkcija I-Roll. To je enkratna funkcija, ki deluje med spustom po klancu in samodejno odklaplja motor, da tovornjak poganja naprej vztrajnost namesto goriva. Rezultat? Do dva odstotka manjša poraba goriva

I-Shift za prevoze izjemno težkih tovorov

I-See. Nič več nepoznanih cest.

Sistem I-See dobesedno nadgrajuje inteligenco sistema I-Shift. Je revolucionarna novost na področju programske opreme, ki izkorišča vgrajeni sistem GPS za shranjevanje podatkov poti, po katerih vozite, v osrednjo zbirko podatkov, da jih lahko uporabljajo tudi drugi tovornjaki. Ti podatki sistemu I-Shift omogočajo, da ne le sproti izbira najprimernejšo prestavo, ampak se tudi pripravlja na odsek poti pred vami. Deluje podobno kot izkušen sovoznik, ki pozna vsak košček poti. I-See vam lahko prihrani dodatnih 5 odstotkov goriva (če imate ves čas vklopljen sistem I-Cruise).

Preberite več o I-See.

I-Shift HD

Zmogljivejši I-Shift. Za prevoze izjemno težkih tovorov.

Če vozite v izjemno težkih pogojih, boste znali ceniti zmogljivejši I-Shift. Oblikovali smo ga posebej za območja, kjer se pogosto vzpenjate ali spuščate po naklonih, večjih od 10 odstotkov ali vozite po izjemno zahtevnem terenu. Čisto preprosto, zdaj je še manj razlogov, da bi se zadovoljili z ročnim menjalnikom. Zmogljivejši menjalnik je vključen v standardno opremo Volva FH16.

Kako deluje I-Shift

Kako deluje.

Morda vas bo začudilo. V notranjosti sistema I-Shift, pojma za sodobne sisteme prestavljanja, se skriva tradicionalen, nesinhroniziran ročni menjalnik. (Zato so lahko njegove mere tako kompaktne in njegove notranje izgube tako majhne.) Seveda pa je I-Shift precej več kot samo to. Skrivnost je v inteligentni elektronski krmilni enoti. Ta enota upravlja pnevmatski sistem sklopke in prestavnega mehanizma. Na podlagi stalnega dotoka podatkov o hitrosti, pospeških, teži, nagibu ceste, zahtevanem navoru in o drugih pogojih vožnje lahko prestavlja skrajno natančno. Podrobno komunicira tudi z motorjem, ki lahko tako prilagaja vrtljaje in delovanje motorne zavore, da je prestavljanje kar najhitrejše in najudobnejše.

Paketi I-Shift

Tip Najvišja prestava Navor motorja (Nm) Odobrena skupna masa kompozicije (ton)
AT2412E Neposredna 2400 44
AT2612E Neposredna 2600 60
ATO2612E Hitra 2600 60
AT2812E Neposredna 2800 44/52
ATO3112E Hitra 3150 60
ATO3512E Hitra 3550 60

 

Kako vam je všeč vaš I-Shift?

S programsko opremo lahko prilagodite svoj I-Shift voznim pogojem.

Programska oprema I-Shift – Distribucija in gradbeništvo

Distribucija in gradbeništvo
Prilagodi delovanje menjalnika prevozom v distribuciji in gradbeništvu. Vključuje funkcije, ki olajšujejo speljevanje in manevriranje na omejenem prostoru.
Programska oprema I-Shift – Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva

Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva
Vključuje inteligentne funkcije za zmanjševanje porabe goriva. Ta programski paket je še zlasti primeren za prevoze na velike razdalje.

 
Programska oprema I-Shift – Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva z I-See

Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva z I-See
Prejšnji paket, dopolnjen z I-See, vključno z I-Cruise, za še večje prihranke goriva. 
Programska oprema I-Shift – Prevoz težkih tovorov

Prevoz težkih tovorov
Optimizira delovanje menjalnika I-Shift pri velikih masah kompozicije (> 85 ton).
Prevoz težkih tovorov z I-See

Prevoz težkih tovorov z I-See.
Paket za prevoze težkih tovorov, dopolnjen z I-See, vključno z I-Cruise, za še večje prihranke goriva. 

Oglejte si vse podatke paketov