Oaza na
puščavski avtocesti

Dobro opremljena in gostoljubna kabina pomeni več kot le udobje – pomeni konkurenčno prednost. V tekmi za najsposobnejše voznike je udobna kabina čedalje pomembnejša.

Če ima voznik prave možnosti za sprostitev in spanje, to odseva tudi v računovodskih izkazih. Je učinkovitejši, manjša je nevarnost osebnih poškodb in poškodb tovornjaka, dostave so bolj pravočasne.

„Spočit voznik dela manj napak in preprosto stane manj,” pravi Rikard Orell, direktor projektiranja pri Volvo Trucks. Še več, dobra kabina zagotavlja prostor za delo in za prosti čas. Tak je bil naš cilj pri novem Volvu FH.

Lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja

„Kabino smo primerjali s hotelom za poslovneže. Biti mora čista, urejena in učinkovita, a obenem domača,” pravi Carina Byström, ki je odgovorna za oblikovanje notranjosti pri Volvo Trucks. Eden naših ciljev je bil ustvariti mirno okolje. Zato v kabini prevladujejo gladke, čiste površine in zaobljene oblike.

Zasnova lajša vozniku prebiti dolge ure za volanom brez prepogostih postankov.
„Prav zato je pomembno, da je mogoče sedež in volan nastavljati v širokem območju ter da ima voznik lahko prigrizke in pijačo pri roki,” pravi Carina Byström.

Kot doma

Vozniki tovornjakov sicer preživijo večino časa v kabini, precej dela pa morajo opraviti tudi zunaj. Denimo natovarjanje in priklapljanje. V dežju se seveda zmočijo. Da lahko nato vozijo v suhih oblačilih, jim pomeni precej.

Sušilna omarica Omarica za sušenje oblačil je iz blaga, na dnu pa ima ventilator. Ko je ne potrebujete, jo preprosto zložite in spravite. Tako ne zavzame skoraj nič prostora v kabini,” pravi Peter Johansson, ki je odgovoren za ergonomijo pri Volvo Trucks.

Naslednja izboljšava je nova postelja. Ima udobnejšo vzmetnico in je širša, kjer je to res pomembno: 4 centimetre pri vzglavju in 5,5 centimetra pri bokih. Vznožje pa je, nasprotno, 4 centimetre ožje, da je več prostora za voznikov sedež. „Ne sliši se veliko, teh nekaj centimetrov, ampak to so pomembni centimetri. V novem Volvu FH je postelja mnogo prostornejša,” pravi Peter Johansson.

Prava osvetlitev

„Z boljšo razporeditvijo svetilk smo skušali odpraviti vse sence v kabini. Za odpravo bleščanja pa smo uporabili posredno osvetlitev. Primer je lučka za vstopanje, ki osvetljuje stopnice, a vam ne sveti v oči,” pravi Peter Johansson. Tudi odlagalni prostori so bolje osvetljeni. Lučka v predalu nad posteljo se vklopi samodejno, ko odprete pokrov predala.

Med nočno vožnjo uživate v izboljšani kabinski razsvetljavi – rdeče svetilke LED vam omogočajo osvetlitev kabine, ne da bi to motilo vaš pregled nad cesto. „Tudi upravljanje razsvetljave iz postelje smo izboljšali. Nova komandna plošča vam omogoča celo pridušiti osvetlitev ali s tipkami izbrati eno od šestih prednastavljenih ravni osvetlitve,” pravi Peter Johansson.
6
Bivanje