Ugotovite, koliko tovornjakarjev
ima dovolj prostora v novem Volvu FH

Peter Johansson je član ekipe razvijalcev nove kabine. Razloži nam izzive, ki jih prinaša snovanje okolja za učinkovito delo, ki pa je hkrati tudi sproščujoče domače okolje. Bistveni cilj je bila prostornejša kabina.

„Zdaj imajo vse kabine polno stojno višino. Pokončna stebrička A prinašata deset centimetrov več zračnega prostora med voznikom in vetrobranskim steklom. Kabina je v celoti svetlejša in zračnejša,” pravi Peter Johansson, ki je odgovoren za ergonomijo kabine.

„Zdaj imajo vse kabine polno stojno višino”

Za kubični meter novih možnosti

V celoti je kabina povečana za kubični meter. Več zraka, a tudi več odlagalnih prostorov. „Kjerkoli v kabini sedite, imate odlagalne prostore pri roki. Denimo nove police nad vrati. Te police so idealne za drobnarije, ki jih morate vzeti s seboj, ko zapuščate kabino,“ pravi Peter Johansson. „In zdaj v kabino prihaja veliko dnevne svetlobe tudi od zgoraj, skozi veliko strešno okno, ki hkrati služi tudi kot loputa za zasilni izhod,“ pravi Peter Johansson.

Domiselni odlagalni prostori za življenje na majhnem prostoru

Zasnova kabine zagotavlja kakovostnejše bivanje. Ena od funkcionalnih domislic so drsni pokrovi odlagalnih predalov, ki preprečujejo, da bi shranjena prtljaga padala iz njih. „Za drsne pokrove smo se odločili, ker ustvarjajo bolj prefinjeno vzdušje – še bolj pa zato, ker jih je mogoče popolnoma odpreti, ne da bi zmanjšali bivalni prostor,” razloži Peter Johansson.

Domiselni odlagalni prostori za življenje na majhnem prostoru Predali pod stropom spredaj so večji in imajo odstranljive police. Tako je prtljaga lahko bolj urejena in pri roki. Zgornji predali na zadnji steni kabine so na voljo v različnih višinah, tako da lahko optimalno izkoristite prostor glede na to, ali imate v kabini tudi zgornje ležišče ali ne.

„Pri teh predalih se pokrovi odpirajo vstran – podobno kot pri domači garderobni omari, pri odprtem pokrovu pa se v predalu samodejno prižge lučka,” pove Peter Johansson. Vgrajena je celo zložljiva omarica za sušenje oblačil, če voznika preseneti dež.

Zgoraj ali spodaj

Po želji imate lahko hladilnik vgrajen na steni nad posteljo, običajno pa je vgrajen pod posteljo ob spodnjih predalih. „Hladilnik je povečan z 22 na 33 litrov in ima vgrajen tudi zamrzovalni predal. Tako je v njem več prostora za živila, kartone in steklenice pa lahko hranite pokončno. Ima celo prostor za 1,5-litrske plastenke, da imate hladno pijačo ves čas pri roki,” doda Peter Johansson. Še ena domiselna podrobnost je predal, skrit ob instrumentni plošči, ki ga sestavljata čvrst podstavek za kozarec in skrit predelek za osebne predmete.

5
Prostor