„Kot da bi s seboj vozil virtualnega serviserja.”

Novi Volvo FH omogoča še večjo razpoložljivost kot dosedanji tovornjaki. Vgrajena tehnologija omogoča serviserju pregled bistvenih delov tudi, ko je tovornjak na cesti. Tako lahko načrtuje vzdrževanje po dejanskih potrebah.

To svetovno novost omogoča naš telematski prenosnik, komunikacijska enota v Volvu FH, ki vozilu, vozniku in prevozniku prihrani neprijetna presenečenja. Da bo vzdrževanje temeljilo na resničnih potrebah, sistem pošlje servisni delavnici poročilo, iz katerega serviser ugotovi stanje bistvenih delov, kot so zavorne obloge, sklopka, akumulator in sušilnik zraka.

„Če je stanje teh delov boljše od pričakovanega, lahko servisna delavnica prilagodi program servisiranja in se loti posameznega posega šele, ko je res potreben,” pravi Christian Gustavsson, ki je pri Volvo Trucks odgovoren za servisiranje.
 


Zlata pogodba Volvo

Zlate storitve

Storitev, ki spada v okvir nove zlate servisne pogodbe Volvo, omogoča uporabniku, da načrtovanje servisiranja v celoti prepusti servisni delavnici. Serviserji spremljajo prevožene kilometre, opazujejo, kako hitro se obrabljajo deli, in glede na to prilagajajo program servisiranja – ter vas pokličejo na servis, ko tovornjak servisiranje potrebuje.

„Možnost preverjanja obrabe na daljavo vam prihrani prepogoste obiske na servisu – obenem pa zagotavlja, da servisni poseg ne bo prepozen,” pravi Christian Gustavsson.


Vzdrževanje po meri tovornjaka

Ker je na tovornjaku treba servisirati vedno več stvari, načrtovanje vzdrževanja po dejanskih potrebah tudi znatno prispeva k razpoložljivosti tovornjaka in donosnosti poslovanja prevoznika. „Prevoznik lahko učinkoviteje uporablja tovornjak – in opravi več tonskih kilometrov,” pravi Christian Gustavsson.

Ob okvari tovornjaka pa komunikacijska enota v vozilu in tipka VAS pomagata Volvu, da na pomoč obstalemu vozilu pošlje pravega serviserja in tehnična sredstva, tako da je tovornjak čim prej spet vozen. „Ne smemo se slepiti – okvaram se ni mogoče povsem izogniti. Lahko pa poskrbimo za čim lažji dostop do pomoči ob takih dogodkih,“ pravi Christian Gustavsson.

Tipka za pomoč

Ko voznik pritisne na tipko, sistem samodejno vzpostavi telefonsko zvezo in klicnemu centru pošlje potrebne podatke (v nekaterih državah). Operater dobi podatke o lokaciji tovornjaka in o diagnostičnih kodah napak. Voznik mora samo še potrditi, kaj se mu je primerilo.

„Tako dobimo že na začetku boljši pregled nad stanjem – in pošljemo vozilu ustrezno pomoč, vas pa pomirimo, da je pomoč že na poti,“ zaključi razlago Christian Gustavsson. „Kot da bi s seboj vozil virtualnega serviserja.”

10
Razpoložljivost