Manj agresivna pojava
Manj agresivna pojava

Že zaradi narave svojih delovnih nalog se mora tovornjak za mestno distribucijo in komunalne službe, kot je novi Volvo FL, lepo vklopiti v naseljena okolja. Da to doseže ob čim manjših škodljivih učinkih na okolje, so pomembni tehnološki razvoj in podporne storitve ter odgovorno ravnanje podjetja.

Demografski trendi kažejo, da danes živi v mestih in na urbanih območjih več prebivalstva kot kdajkoli v zgodovini. To pomeni, da potrebe po dostavi blaga na ta območja stalno rastejo in da se v vsakdanjem življenju vedno pogosteje srečujemo z distribucijskimi tovornjaki. Glede na to pri Volvo Trucks zagovarjamo proaktiven in celovit pristop k odgovornosti za okolje.

Pridobiti več iz manj

Zmanjševati škodljive učinke tovornjakov na okolje je naša dolgoročna zaveza. V zadnjih dvajsetih letih so se izpusti škodljivih snovi v zrak pri tovornjakih Volvo zmanjšali za več kot 90 odstotkov. V tem obdobju se je povprečna poraba goriva 90 %zmanjšala za 20 odstotkov. A te številke nas ne navdajajo s samozadovoljstvom, pač pa so navdih za iskanje novih rešitev. Nadaljujemo z razvojem hibridnih in metan-dizelskih pogonskih sklopov, novi Volvo FL pa ima vgrajeno čiščenje izpušnih plinov s SCR. Program motorjev za ta tovornjak v celoti izpolnjuje zahteve predpisov Euro 6, in to brez povečanja porabe goriva ter ob blažjih zahtevah glede servisnih intervalov.


Majhni koraki, velike spremembe

Ob načrtovanju in izdelavi optimiziranih tovornjakov, kakršen je novi Volvo FL, se zavedamo, da je lahko enako odločilno tudi to, kako jih vozite in vzdržujete. Ponujamo denimo nasvete za gorivo in programe usposabljanja voznikov ter druge pomembne storitve, kot sta naš sistem za upravljanje voznih parkov Dynafleet in menjalnik I-Sync. Vsi ti ukrepi nam omogočajo, da iz vsake kapljice goriva iztisnemo kar največ, in to ob kar najmanjših učinkih na okolje.

Odgovornost se začne doma

Vendar celotne okoljske uspešnosti ne določajo samo naši tovornjaki. Pomembno je tudi, kako tovornjake izdelujemo in katere procese pri tem uporabljamo. Med letoma 2003 in 2008 smo porabo energije na izdelani tovornjak zmanjšali za tretjino, leta 2008 pa smo odprli tudi obrat brez ogljikovih izpustov v Gentu, ki je prvi tak proizvodni obrat na svetu, ki je tudi proizvodni obrat za Volvo FL. Ponosni smo še na prvi servisni center na svetu brez ogljikovih izpustov v italijanski Veroni.

Izračunajte okoljski odtis svojega tovornjaka – kliknite tukaj

10
Okolje