Varnostni sistemi Volva FM

Sistemi za podporo vozniku.
Voznikovi angeli varuhi.

Volvo FM je mogoče opremiti z različnimi najnaprednejšimi sistemi aktivne varnosti, ki učinkovito zmanjšujejo nevarnost nesreče; to so:

  • Zavora Stretch
  • Opozorilni sistem za voznika 
  • Prilagodljivi tempomat
  • Podpora za varno menjavo voznega pasu
  • Opozorilna luč pri zaviranju v sili
  • Elektronski program stabilnosti

Zavora Stretch.

Včasih, denimo med zavijanjem ali vožnjo po klancu navzdol na spolzkem cestišču, lahko priklopnik začne prehitevati tovornjak in pride do nevarnega prepogiba kompozicije. Zavora Stretch je nova Volvova rešitev, ki preprečuje take dogodke. Z impulznim zaviranjem priklopnika zravna kompozicijo in zmanjša nevarnost prepogiba. Sistem se lahko v nevarnih pogojih pri hitrostih nad 50 km/h sproži samodejno.  Zavora Stretch je zdaj na voljo tudi pri vlačilcih in podvozjih s kabino.

Opozorilni sistem za voznika.

Opozorilni sistem za voznika je inteligenten sistem, ki spremlja vaš način vožnje. Razlikuje se od običajnih opozorilnih sistemov ter vas z zvočnim signalom in sporočilom na zaslonu opozori na utrujenost ter vam svetuje premor.

Prilagodljivi tempomat + opozarjanje na nevarnost trčenja.

Brez napora sledite toku prometa. Prilagodljivi tempomat (ACC), ki deluje na radarski osnovi, z upravljanjem plina in vseh razpoložljivih zavor vzdržuje varnostno razdaljo za vozilom pred vami. Ob nevarnosti trčenja na vetrobransko steklo projicira opozorilne luči.

Podpora za varno menjavo voznega pasu.

Nevidno območje ob desnem boku kabine vam lahko popolnoma prikrije druge udeležence v prometu. Sistem podpore za varno menjavo voznega pasu ima vgrajen radar, ki ob vklopljenem smerniku nadzoruje to območje. Če je v tem območju kaka ovira, vas nanjo opozorita zvočni signal in utripajoči indikator ob ogledalu.

Opozorilna luč pri zaviranju v sili.

Če do konca pritisnete na zavorno stopalko, zavorne luči s hitrim utripanjem opozarjajo vozila za vami. Preprosta zaščita pred naleti od zadaj, ki lahko povzročajo verižna trčenja in imajo smrtne posledice.

Elektronski program stabilnosti.

Volvov elektronski program stabilnosti (ESP) učinkovito zmanjšuje tveganje zdrsa in prevračanja. V nevarnih pogojih v hipu poseže v upravljanje vozila, zmanjša moč motorja ter zavre tovornjak in priklopnik. ESP zavira vsako kolo posebej. Zdaj je ESP na voljo za večino izvedb tovornjakov, za vlačilce in šasije s kabino.

Paket aktivne varnosti

ACC z opozorilom pred trkom z zaviranjem v sili
Podpora za varno menjavo voznega pasu
Opozorilni sistem za voznika