Volvo FM – gorivo
Euro 6 in lovci na prihranke goriva

Ob sedanjem evropskem odštevanju časa do novih emisijskih predpisov je večina uporabnikov prepričana, da predelava motorja Euro 5 v izvedbo Euro 6 pomeni znatno povečanje porabe goriva. Dejstvo, da je Volvu uspelo to doseči brez znatnih povečanj porabe, je sijajna novica. Obenem pa je novi Volvo FM na voljo z dvema novostma za varčevanje goriva – zato izpolnjuje zahteve Euro 6 in varčuje gorivo.

Astrid Drewsen

Astrid Drewsen je produktna vodja za pogonski sklop, odgovorna za nova motorja D11 Euro 6 in D13 Euro 6. „Novi pogonski sklopi so dosedanjim različicam Euro 5 po varčnosti skoraj enakovredni, po voznih zmogljivostih pa povsem enaki. To velja za celoten program, od 330 do 500 konjskih moči.“

Čist, a ne pohleven

Novi Volvo FM izpolnjuje najstrožje okoljske zahteve: izpusti dušikovih oksidov so manjši za 80 odstotkov, izpusti trdnih delcev pa prepolovljeni. To omogočata izpopolnjena tehnologija selektivne katalitične redukcije (SCR) in učinkovitejši sistem vbrizgavanja sredstva AdBlue. Od 31. decembra 2013 morajo nove emisijske zahteve izpolnjevali vsi novi tovornjaki.

Motor Euro 6 od zgoraj

Varčujte gorivo ves čas – s sistemom I-See 

Tehnologija varčne vožnje, ki smo jo predstavili pred kratkim pri novem Volvu FH, je naredila še korak naprej. Sistem I-See vam lahko prihrani do pet odstotkov goriva – od trenutka, ko mu prepustite vožnjo. To doseže z uporabo podatkov o nagibih odsekov ceste za uravnavanje hitrosti in prestavljanje za optimalno porabo goriva. Zdaj je mogoče te podatke tudi samodejno prenesti iz zbirke podatkov I-See.

Varčnost skoraj enakovredna, vozne zmogljivosti povsem enake

„Ve – natančno – kako najbolje prevoziti in izkoristiti klanec ali spust. Ker pozna nagibe ceste pred vozilom, lahko sporoča motorju in menjalniku I-Shift, kako naj delujeta, da tovornjak čim bolje izkoristi kinetično energijo. Tako I-See posnema vožnjo dobrega voznika,“ razloži razvijalec sistema I-See Anders Eriksson.

Dostop do zbirke podatkov za varčno vožnjo

Sistem I-See lahko podatke o nagibih ceste zapisuje in pošilja v zbirko podatkov. Ko pripeljete na odsek ceste, ki ga v njej še ni, bo sistem samodejno zbral podatke in jih poslal v zbirko. Tako vam bodo na voljo naslednjič – in tudi drugim uporabnikom sistema I-See.

„Glavne ceste bodo verjetno posnete že v prvih tednih po uvedbi sistema. Tako bo lahko vsak tovornjak z I-See varčeval gorivo že od prve vožnje naprej,“ pravi Anders Eriksson.

Anders ErikssonNasveti za gorivo: trajni prihranki

Volvov program usposabljanja voznikov za varčnejšo vožnjo je primeren za voznike na vseh ravneh predznanja. Za trajno ohranitev prihrankov namreč ni boljše rešitve, kot sta stalno spremljanje in osebni svetovalec. Vodja službe za prevozne rešitve Jarkko Aine oriše novo storitev Nasveti za gorivo:

„Doslej so prednosti osebnega svetovalca za gorivo uživali le največji prevozniki. Zdaj je ta storitev urejena z naročnino za tovornjak posebej – torej je cenovno dostopna ne glede na število tovornjakov. Po vsaki analizi voznik prejme poročilo in seznam potrebnih ukrepov. Z morebitnimi vprašanji pa se lahko tudi obrnete na svetovalca, ki je sestavil poročilo.“

Nasveti za gorivo vam lahko pomagajo prihraniti do pet odstotkov goriva in te prihranke ohranjati iz meseca v mesec.

Preberite več o prednostih I-See
Preberite več o Volvovih varčnih motorjih
Odkrijte naš dogovor o varčevanju goriva in izračunajte svoje prihranke

4
Gorivo