Manjša teža Volva FM
Največji shujšanec

V zadnjih letih je precej tovornjakov pridobilo težo. Danes mnogi tovornjaki pri polni natovorjenosti že presegajo skupno maso 18 ton. To je območje, v katerem vsak dodaten kilogram vlačilca pomeni zmanjšanje koristne nosilnosti za tri kilograme zaradi protiravnotežja.

Po zaslugi Volvovega programa optimiziranja tež je standardni vlačilec FM 4x2 celo lažji. Še pomembneje pa je, da pri zmanjšanju teže ni šlo za nikakršne kompromise – program je namreč pri vsakem tovornjaku prirejen vrsti prevozov.

Vsi govorijo o večji teži

„Manjša teža pomeni tudi manjšo porabo goriva, vendar so pri tako težkih vlačilcih posledice najobčutnejše pri nosilnosti,“ začne vodja segmenta Jonas Odermalm. Vse to smo imeli v mislih, ko smo zagnali program zmanjševanja teže. „Eden od naših ciljev je bil kompenzirati povečanje teže ob uskladitvi z zahtevami Euro 6. Zadeva se nam je izšla celo bolje od pričakovanj: drugi govorijo o večjih težah, mi pa smo jo zmanjšali za 75 kilogramov.“

Vsi govorijo o večji teži, mi pa smo jo zmanjšali za 75 kilogramov

Kje so bili dodatni kilogrami?

„Možnosti za zmanjšanje teže smo odkrili na različnih mestih. Med drugim pri sprednjih pritrditvah motorja, pri samem okviru, pri enem ali dveh prečnih profilih in pri zadnjem pritrdišču kabine. Gre za manjše izboljšave – nekaj kilogramov tukaj, nekaj tam. Vsaka zase ne pomeni nič, skupaj pa nanesejo opazno zmanjšanje.“

Jonas Odermalm nadaljuje s pojasnjevanjem, kako je bilo to mogoče doseči. Med dejavnike spadajo tudi izboljšave pri proizvodnih postopkih in pri nadzoru kakovosti materiala pri posameznih sestavnih delih. En primer so novi zgibi z vgrajenimi krmilnimi vzvodi.

V znanju je moč

„Izkoristili smo predvsem lastno razumevanje tržnih segmentov. Ker natančno vemo, kako vozi vsak tovornjak, lahko optimiziramo projektne zahteve za posamezne vrste prevozov.“ Stoječ ob tabli Jonas Odermalm nariše navidezno mrežo, ki zajema prav vse mogoče vrste prevozov. Preprosto rečeno pa „nima smisla imeti terenske konfiguracije osi na tovornjaku, narejenem za vožnjo po urejenih cestah“.

Vodja področja prevozov na velike razdalje Christer Pehrsson se oglasi čez mizo: „Če lahko natančno izračunaš obremenitve in napetosti za vsak del posebej, standardna rešitev nima smisla. Zaradi takih rešitev je večina tovornjakov težjih, kot je nujno. In znano je naše stališče glede varnosti – nikakršnega tveganja.“

Kdo naj bere te vrstice?

Volvove raziskave kažejo, da se vsak četrti kupec zaveda pomena teže. Ali z drugimi besedami: skrbno mora načrtovati tovore, da ne preseže dovoljene nosilnosti (in ga ne doleti globa). Seveda mora na nosilnost še toliko bolj paziti vsakdo, ki prevaža nevarno blago, denimo naftne derivate.

Christer Pehrsson

Kako je iz 75 kg nastalo 225 kg

Če se spomnimo učinka protiteže, s katero priklopnik deluje na vlačilec, pri katerem se skupna teža približuje meji 18 ton, vsako zmanjšanje teže pri Volvu FM pomeni trikrat večje povečanje nosilnosti. V nekaterih primerih je zato koristna nosilnost novega Volva FM večja kar za 225 kilogramov.

„Pri nekaterih tovornjakih, ki so pri usklajevanju z Euro 6 pridobili recimo 150 kilogramov, se mora kupec žal sprijazniti z zmanjšanjem koristne nosilnosti za skoraj pol tone.“ Medtem ko se Jonas Odermalm zamisli nad lastnimi besedami, Christer Pehrsson povzame bistvo: „To meče popolnoma novo luč na prevažanje 75 kilogramov več, kot je dejansko potrebno.“

7
Manjša teža