Volvo FMX

Volvo FMX, sodoben tovornjak za gradbeništvo, poln inovativnih rešitev in revolucionarnih novosti.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ali 10×6

D11 ali D13 (od 330 do 540 KM)
Volvo FMX z I-Shift

I-Shift. Najpametnejši je postal še močnejši.

Sproščena vožnja, izjemno gospodarna poraba goriva in lažje manevriranje zaradi vrste inteligentnih funkcij programske opreme za prestavljanje. S samodejnim menjalnikom I-Shift je vožnja pravi užitek. Zdaj je končno na voljo tudi za vožnjo po najzahtevnejših terenih.


I-Shift tudi za AWD

Olajša vam vožnjo.
In sprosti vašo levo nogo.

Vožnja z I-Shiftom je pravi užitek. Ker ne potrebujete sklopke, se lahko varno naslonite nazaj in posvetite pozornost drugima dvema stopalkama. I-Shift s svojo vgrajeno inteligenco v vsakem trenutku najde pravo prestavo in samodejno prestavi vanjo. Programska oprema tega sistema prestavljanje obvladuje bolje tudi od najboljših voznikov. Če želite sodelovati pri prestavljanju, vam je ta možnost seveda na voljo. Z gumbi na izbirni ročici menjalnika lahko prestavljate ročno.

Zdaj si lahko I-Shift omislite tudi pri tovornjakih AWD.

Preberite članek, v katerem Astrid Drewsen govori o širitvi ponudbe I-Shift

Pustite, da I-Shift varčuje gorivo

Pustite, da I-Shift varčuje gorivo.
Prihranki pomenijo večji zaslužek.

Namen sistema I-Shift so prihranki pri gorivu. Prvič, ima majhne notranje izgube – dejansko manjše kot ročni menjalniki. Za glavno razliko pa poskrbi elektronika.

Med vožnjo v gospodarnem načinu se vsako prestavljanje zgodi ravno ob pravem času, da lahko motor ves čas deluje pri najgospodarnejših vrtljajih Svoje prispeva tudi funkcija I-Roll. To je enkratna funkcija, ki deluje med spustom po klancu in samodejno odklaplja motor, da tovornjak poganja naprej vztrajnost namesto goriva. Rezultat? Do dva odstotka manjša poraba goriva

I-Shift za prevoze izjemno težkih tovorov

Zmogljivejši I-Shift.
Za prevoze izjemno težkih tovorov.

Če vozite v izjemno težkih pogojih, boste znali ceniti zmogljivejši I-Shift. Oblikovali smo ga posebej za območja, kjer se pogosto vzpenjate ali spuščate po naklonih, večjih od 10 odstotkov ali vozite po izjemno zahtevnem terenu. Čisto preprosto, zdaj je še manj razlogov, da bi se zadovoljili z ročnim menjalnikom ali samodejnim menjalnikom Powertronic.

Višja razpoložljivost

Višja razpoložljivost.

Splošno znano je, da denar služite med vožnjo. Zato smo uvedli nekaj sprememb, ki bodo zvišale raven razpoložljivosti vašega tovornjaka. Interval menjave olja menjalnika I-Shift in ročnih menjalnikov smo podaljšali na 450.000 km. Pri menjalniku I-Shift smo podaljšali življenjsko dobo sklopke in izpopolnili vodeno diagnostiko.

Kako deluje I-Shift

Kako deluje.

Morda vas bo začudilo. V notranjosti sistema I-Shift, pojma za sodobne sisteme prestavljanja, se skriva tradicionalni, nesinhroniziran ročni menjalnik (od tod kompaktna oblika in majhne notranje izgube). Seveda pa je I-Shift precej več kot samo to. Skrivnost je v inteligentni elektronski krmilni enoti. Ta enota upravlja pnevmatski sistem sklopke in prestavnega mehanizma. Na podlagi stalnega dotoka podatkov o hitrosti, pospeških, teži, nagibu ceste, zahtevanem navoru in o drugih pogojih vožnje lahko prestavlja skrajno natančno. Podrobno komunicira tudi z motorjem, ki lahko tako prilagaja vrtljaje in delovanje motorne zavore, da je prestavljanje kar najhitrejše in najudobnejše.

Paketi I-Shift

Tip Najvišja prestava Navor motorja Največja skupna masa
AT2412E Neposredna 2400 Nm 44 t
AT2612E Neposredna 2600 Nm 60 t
ATO2612E Hitra 2600 Nm 60 t

Kako vam je všeč vaš I-Shift?

S programsko opremo lahko prilagodite svoj I-Shift voznim pogojem.


Programska oprema I-Shift – Distribucija in gradbeništvo Programska oprema I-Shift – Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva

Distribution & Construction (TP-DICON)

Long Haul & Fuel Economy (TP-FUEC)

Prilagodi delovanje menjalnika prevozom v distribuciji in gradbeništvu. Vključuje funkcije, ki olajšujejo speljevanje in manevriranje na omejenem prostoru. Vključuje inteligentne funkcije za zmanjševanje porabe goriva. Ta programski paket je še zlasti primeren za prevoze na velike razdalje.

Programska oprema I-Shift – Prevozi na velike razdalje in varčevanje goriva z I-See

Programska oprema I-Shift – Prevoz težkih tovorov

Long Haul & Fuel Economy with
I-See (TP-FUEC3)

Heavy Duty Transport (TP-HD)

Prejšnji paket, dopolnjen z I-See, vključno z I-Cruise, za še večje prihranke goriva. Optimizira delovanje menjalnika I-Shift pri velikih masah kompozicije.
     

Prevoz težkih tovorov z I-See

   
Prevoz težkih tovorov z I-See     
Paket za prevoze težkih tovorov, dopolnjen z I-See, vključno z I-Cruise, za še večje prihranke goriva.     

Programski paketi za I-Shift

Funkcije TP-BAS TP-DICON TP-FUEC TP-FUEC3 TP-HD TP-HD3* 
Osnovna strategija prestavljanja ● 
Prestavljanje za zmogljivost ● 
Osnovna prilagoditev izbiranja prestav ● 
Nadzor temperature olja menjalnika ● 
Razširjena strategija prestavljanja ● 
Upravljanje speljevanja ● 
I-Roll ● 
Inteligentni tempomat ● 
I-See, vključno z I-Cruise ● 
Obvladovanje velikih mas kompozicije ● 
 
 
Dodatne možnosti  
Enhanced PTO Functions ● 
Izpopolnjeno prilagajanje izbire prestav, vključno s funkcijo Kick-down ● 
Razširjena funkcionalnost – slabe ceste ● 
* Na voljo samo pri AT2612E.