Volvo FMX

Volvo FMX, sodoben tovornjak za gradbeništvo, poln inovativnih rešitev in revolucionarnih novosti.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ali 10×6

D11 ali D13 (od 330 do 540 KM)

Šasija za težavne razmere.

Novi Volvo FMX smo razvili z enim samim ciljem – narediti najboljši gradbeni tovornjak. Zato smo ga opremili s šasijo, ki lahko leto za letom prenaša vožnjo v najzahtevnejših pogojih in najtežje tovore.

Vendar pri gradbenih tovornjakih ne gre le za težke tovore in zahtevne terene. Zato je šasija Volva FMX izbrano opremljena s številnimi domiselnimi funkcijami, kot so tridem, samodejno preprečevanje zdrsa pogonskih koles in zračno vzmetenje, kar zagotavlja izjemno gospodarno porabo goriva in največje udobje pri vožnji.

Višine šasije, približne

  • Med: 900 mm
  • High: 1000 mm
  • X-High: 1200 mm
  • XX-High: 1240 mm

Medosne razdalje

  • Vlačilec: 3,000–4,100 mm
  • Šasija s kabino: 3,200–6,700 mm

Oglejte si vse tehnične podatke šasijePnevmatsko vzmetenje zadnjih osi Volva FMX

Zračno vzmetenje zadnjih osi. Zdaj tudi za AWD.

Večina gradbenih tovornjakov je vsaj polovico časa prazna. Običajno je vožnja nemirna, skozi šasijo pa se prenaša ogromno tresljajev. Vendar z zračnim vzmetenjem temu ni tako. Zagotavlja bolj gladko in udobno vožnjo, pri tem pa varuje voznika, tovornjak in tovor pred nepotrebno utrujenostjo in obrabo. Naše zračno vzmetenje je zasnovano posebej za gradbene tovornjake in je zdaj na voljo tudi za konfiguracije 4×4, 6×6, 8×6 in 10×6.

Preberite več o zračnem vzmetenju v gradbeništvu.

Preberite podrobnejšo zgodbo o novem zračnem vzmetenju

Nova gnana sprednja os Volva FMX

Gnana sprednja os. Ko ga res potrebujete.

Če vozite po zahtevnem terenu, verjetno potrebujete tovornjak z gnano sprednjo osjo ali s pogonom na vsa kolesa. Samodejno preprečevanje zdrsa pogonskih koles (ATC) je revolucionarna novost, ki samodejno aktivira sprednjo os, vendar le, če je to potrebno. Vedno imate oprijem, ki ga potrebujete, da se lahko izognete nevarnosti, da bi obtičali. Najpomembnejše pa je, da, ko ni gnana, prihranimo do dva odstotka goriva v primerjavi s stalno aktivno sprednjo osjo. ATC je vključen v standardno opremo pri konfiguracijah 4×4, 6×6, 8×6 in 10×6.

Preberite več o samodejnem preprečevanju zdrsa pogonskih koles.

Preberite podrobnejšo zgodbo o novi gnani sprednji osi

Dvig tandemske gnane osi

Dvignjena gnana os – manjša poraba goriva.
Predstavitev dviga tandemske gnane osi

Pretvorite vaš 8x4 v 6x2. Ali vaš 6x4 v 4x2. Volvo FMX je zdaj na voljo s čisto novo revolucionarno možnostjo dviga tandemske gnane osi, ki vam omogoča, da pri raztovarjanju zadnjo gnano os odklopite in dvignete. Tako kot pomožna os za gnano osjo, tudi ta funkcija občutno izboljša obračalni krog in zmanjša porabo goriva – do štiri odstotke pri praznem tovornjaku.

Preberite več o dvigu tandemske gnane osi.

Večja obremenitev sprednje osi

Dodatna tona ali dve obremenitve na sprednje osi. Vsako vožnjo.

Če želite biti produktivni, je malo katera stvar tako pomembna kot nosilnost, in vsaka dodatna tona, ki jo lahko prevažate, vpliva na boljše profitne marže. Še posebej če delate v za promet zaprtem območju, kjer lahko naložite tovornjak do tehnične omejitve. Nosilnost vzmetenja spredaj smo zdaj povečali z 18 na 20 ton pri dvojnih sprednjih oseh. Gnana sprednja os lahko zdaj obvladuje obremenitve do 10 ton.

Krmiljenje več osi Volva FMX

Tridem.
Ožji obrati, bolj gospodarna poraba goriva.

V primerjavi z dvojnimi sprednjimi osmi, ki so običajne pri gradbenih tovornjakih, sklop osi tridem tovornjaku omogoča znatno ožji obračalni krog. Izberite med pomožno osjo za ali pred gnano osjo (ali si na 8x2 privoščite obe). Obe imata hidravlično krmiljenje in ju lahko pri praznem tovornjaku dvignemo ter tako prihranimo gorivo in se izognemo nepotrebni obrabi pnevmatik. Sklop osi tridem je odobren za obremenitve do 36 ton, torej je pri 10x4 največja dovoljena masa vozila 56 ton.

Preberite več o prednostih sistema tridem

Produktni vodja Peter Frleta o prihrankih časa in denarja s sklopom Tridem

Petosni Volvo FMX

Pet osi direktno iz tovarne.
Naknadno vgrajevanje ni več potrebno.

Zdaj so neposredno iz tovarne na voljo petosni tovornjaki. V primerjavi z naknadnim nameščanjem osi so prednosti številne. Tovornjak vam dostavimo s tipsko odobritvijo celega vozila. Dobite ga hitreje, poleg tega pa se izognete tudi dragi predelavi. Dobite pa tudi polno garancijo in poprodajno podporo Volvo, kar vam na dolgi rok zmanjša obratovalne stroške. Izberete lahko 10x4 ali 10x6 (z gnano sprednjo osjo).

Preberite več o petosnih tovornjakih

EBS za bobnaste zavore

EBS. Zdaj tudi za bobnaste zavore.

Z najnovejšimi posodobitvami našega programa zavor lahko izberete bobnaste zavore, ne da bi pri tem žrtvovali zmogljivost zavor. Elektronsko upravljane zavore (EBS) omogočajo številne pomembne prednosti v primerjavi s klasičnim sistemom, saj zagotavljajo znatno boljšo odzivnost, delovanje in občutek pri zaviranju. Poleg tega pa dobite tudi široko paleto uporabnih funkcij, kot so kombiniranje zavor (kjer dopolnilne zavore pomagajo kolesnim), pomoč pri speljevanju v klanec (Hill Start Aid) in upravljanje speljevanja (Launch Control, kjer zavore sodelujejo s sistemom I-Shift). EBS je na voljo za izbrane konfiguracije osi in višine šasije.

Prilagodljiv razpored opreme na šasiji

Razporeditev opreme šasije vlačilca Volvo FMX

Zaboj za akumulator (BBOX-L)
V primerjavi z dosedanjo zasnovo je premaknjen za 300 mm naprej. Pri vlačilcu to pomeni prostor za 100–120 litrov goriva več.

Zaboj za akumulator (BBOX-EF)
Vgrajen zadaj med nosilci okvira šasije; na voljo za doplačilo pri vlačilcih.

Posoda za AdBlue
Pri vlačilcu je lahko 50-litrska posoda za AdBlue vgrajena na vrhu okvira, za kabino, kar pušča več prostora za gorivo (ADTP-BC).

APM
Modul za oskrbo z zrakom (APM) je pri vlačilcu vgrajen med nosilci okvira šasije, kar pušča več prostora za drugo opremo na šasiji, denimo za rezervoarje za gorivo.


Razporeditev opreme šasije s kabino Volvo FMX

Prostor na okviru
Standardna oprema šasije je lahko pomaknjena nazaj, da je mogoča vgradnja dvigala ali druge opreme. (FAA10; pribl. 500 mm), (FAA20; pribl. 600 mm)

Luknje za pritrdišča za nadgradnjo
Zgornji niz lukenj je rezerviran za izdelovalca nadgradnje. Vsaka konzola v zgornjem nizu lukenj ima zamik in 8-mm distančnik. Na zgornjem nizu odprtin ni nobenih zakovic.

Predpriprava za vgradnjo dvigala
Šasija je lahko tovarniško opremljena s ploščo za vgradnjo dvigala.

Pnevmatsko vzmetenje zadnjih osi in kratek previs zadaj
Nova zasnova spredaj nameščenega stabilizacijskega droga omogoča krajši previs zadka. To pomeni pridobitev za prevoze v gradbeništvu, boljšo lego na cesti in lažje prevoze z menjalnimi nadgradnjami.