Volvo FMX

Volvo FMX, sodoben tovornjak za gradbeništvo, poln inovativnih rešitev in revolucionarnih novosti.

4
×
×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4 ali 8×6

D11 ali D13 (od 330 do 540 KM)
I-Shift za Volvo FMX
Naj dvignejo roko tisti, ki so za I-Shift in pogon na vsa kolesa

Doslej je odločitev za Volvo FMX z gnano sprednjo osjo pomenila tudi odločitev za ročni menjalnik ali samodejni Powertronic. Po zadnji predelavi pa je mogoče I-Shift izbrati tudi pri vseh vozilih z gnano sprednjo osjo.

Po predelavi sistema I-Shift lahko kupci izberejo tudi konfiguracijo 4×4, 6×6 ali 8×6 z Volvovim samodejnim menjalnikom I-Shift. Pri tem menjalniku lahko v vsakem trenutku izbirajo med ročnim in samodejnim prestavljanjem. Za uskladitev s pogonom na sprednja kolesa so bile potrebne le manjše prilagoditve tega inteligentnega menjalnika. Astrid Drewsen je produktna vodja za širitev programa, ki zajema tudi pogonska sklopa D11 in D13.

Kjerkoli je nevarnost, da tovornjak obstane

Zakaj je potreben

„Z njim lahko Volvo FMX premaguje tudi slabe podlage in klance, obenem pa voznik uživa udobje in gospodarnost našega najbolj priljubljenega menjalnika. To je še zlasti pomembno v zahtevnih razmerah in pri vožnjah, ki zahtevajo veliko manevriranja. Voznik se lahko nekoliko sprosti in prepusti nekaj dela sistemu I-Shift. Obenem pa sistem zagotavlja najmanjšo mogočo porabo goriva,“ razloži Astrid Drewsen.

Menjalnik I-Shift

Hitro in tekoče

S svojim hitrim in tekočim prestavljanjem se je I-Shift že močno uveljavil med vozniki. Je tako pameten, da ve celo to, kdaj je dobro kako prestavo preskočiti. Vendar vozne sposobnosti niso njegova edina prednost; njegovo gladko delovanje manj obremenjuje pogonski sistem in pnevmatike, s čimer zmanjšuje stroške vzdrževanja.

Najboljše od obeh svetov

„Ves čas imate na voljo tudi možnost ročnega prestavljanja – recimo, če želite, da bo menjalnik na spolzki podlagi res ves čas ostal v isti prestavi. Seveda sta za res skrajne razmere še vedno na izbiro tudi Powertronic in ročni menjalnik. Za običajne prevoze v gradbeništvu je najboljša izbira I-Shift. Vozniku – in prevozniku – nudi najboljše iz obeh svetov,“ pravi Astrid Drewsen.

Optimalni program

Možnost prilagoditve predvidenim vrstam voženj pomeni, da je sistem I-Shift odličen za cestne in terenske prevoze v gradbeništvu. V svojem programu za gradbeništvo namreč sistem I-Shift ponuja tudi način vožnje P+ za slabe podlage. V tem načinu prestavljanje poteka pri višjih vrtljajih motorja. Funkcije za gradbeništvo pa je mogoče tudi združiti s funkcijami za varčevanje goriva. Tako je mogoče I-Shift uporabljati tudi pri vseh cestnih vožnjah.

Astrid Drewsen

Kje in kdaj?

„Volvo FMX 8×6 s sistemom I-Shift je popolna rešitev za gradbeništvo in vzdrževanje cest – in tudi za vse druge prevoze, kjer je pot do delovišča zahtevna.“

Astrid Drewsen povzame novo partnerstvo med sistemom I-Shift in pogonskimi sprednjimi osmi: „Kombinacija se bo uveljavila povsod tam, kjer je nevarnost, da tovornjak med vožnjo obstane, ter tam, kjer voznik ves čas uporablja sklopko in prestavno ročico.“

Tu si lahko ogledate možnosti I-Shift in njegove programske opreme

9
I-Shift