Volvo FMX

Volvo FMX, sodoben tovornjak za gradbeništvo, poln inovativnih rešitev in revolucionarnih novosti.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ali 10×6

D11 ali D13 (od 330 do 540 KM)
Ne skrbite – kljuka prenese 20 ton večjo obremenitev

Novi Volvo FMX je narejen tako, da prenese obrabo in poškodbe, ki so neogibne v gradbeništvu. Je dovolj trden, da njegova vlečna kljuka lahko drži 32 ton. Če se zaleti v kup peska, ali pa celo v betonski zid, tovornjak lahko nadaljuje delo, kot da se ne bi zgodilo nič.

Človek, ki je projektiral novi prednji del vozila, deluje umirjeno, vendar razmišlja bliskovito in bi se lepo podal tudi na hokejsko igrišče. Hans Bergqvist opiše opravljeno delo. „Osredotočili smo se na čvrstost in primernost za vzdrževanje. Dodali smo celo vrsto jeklenih delov, a vseeno teža skoraj ni narasla – morda za pet ali šest kilogramov. Konstrukcija pa je nekajkrat bolj robustna.“

Absorbira energijo kot ogromna vzmet

Škatlasto z razlogom

„Nova priklopna naprava, novi ščitni drog, novi ščitnik karterja – vse to je na sprednji zaščitni nosilec pritrjeno z ogromnimi konzolami. Tako je nastala škatlasta konstrukcija. Nos vozila je neverjetno odporen in je pravzaprav podaljšek šasije. Zato absorbira energijo trka z nizko hitrostjo kot ogromna vzmet. In skorajda povsem odpravlja resonanco – in tresenje kabine, ki bi ga povzročala resonanca,“ pravi Hans Bergqvist.

Priklopna naprava je dovolj trdna, da se lahko povzpnete nanjo do vetrobranskega stekla.
Priklopna naprava Volva FMX

Vrne se v prvotno obliko

Eden od preskusov, s katerim ugotavljajo čvrstost konstrukcije, je poskus preboja nosu vozila z jeklenim stebrom pod pritiskom 3 ton. Škatlasta konstrukcija se obnaša kot ogromna vzmet in se skoraj povsem vrne v prvotno obliko.

Pri drugem preskusu uporabljajo težak betonski blok. Tovornjak zapelje vanj s hitrostjo približno 5 km/h, pri čemer se sprosti ogromno energije. Jekleni nos tovornjaka se rahlo upogne, vendar se v glavnem vrne v prvotno obliko. Zmagovito kombinacijo zagotavljata čvrstost nosilne konstrukcije nosu tovornjaka in prožna polipropilenska obloga odbijačev.

Priklopna naprava

Več jekla pomeni večjo razpoložljivost

„Vogali tovornjaka so zelo izpostavljeni, zato so vogali odbijača narejeni iz tri milimetre debelega jekla visoke trdnosti,“ pravi Hans Bergqvist. Novi žarometi so nameščeni precej visoko nad odbijačem, kjer so manj ogroženi. Deli karoserije se ne prekrivajo, ampak so med seboj ločeni, tako da so morebitne kozmetične poškodbe omejene.

Hans Bergqvist

„Če vam vseeno uspe huje poškodovati nos vozila, boste poškodovani del najverjetneje lahko zamenjali sami, saj so vsi pritrdilni vijaki vidni in dostopni. Verjamemo, da bodo stranke tega vesele, saj jim bo prihranilo čas in povečalo razpoložljivost vozila.“

Vleka in potiskanje 32 ton

Priklopna naprava je narejena v enem kosu iz litega železa. „Če nasedete na osi in se kolesa zavrtijo v prazno, vas lahko bager – ali drug FMX – reši, kot bi mignil. In ker priklopna naprava ni skrita, jo lahko uporabite kot lestev za vzpon na tovornjak. Kamorkoli stopite, vas pričaka trdna opora – nič se ne bo zlomilo ali razpokalo,“ pravi Hans Bergqvist. Ročico lahko odprete in dosežete sornik priklopa, kadar je potrebno.

Oglejte si podrobneje sprednji del in priklopno napravo

3
Robustnost