Volvo FMX

Volvo FMX, sodoben tovornjak za gradbeništvo, poln inovativnih rešitev in revolucionarnih novosti.

4×2, 4×4, 6×2, 6×4, 6×6, 8×2, 8×4, 8×6, 10×4 ali 10×6

D11 ali D13 (od 330 do 540 KM)
Neoviran razgled je vgrajen v zasnovo

Na delovnih srečanjih z uporabniki so vozniki in prevozniki poudarjali, da je učinkovitost vedno pomembnejša. Novi volan, armaturna plošča in instrumentna plošča so prva tema pogovora.

V kabini najprej opaziš udobnost in funkcionalnost. Nekateri uporabniki opazijo rahle izboljšave voznikovega sedeža, prav vsi pa opazijo izboljšane odlagalne prostore.

Pomembno je bilo, da je notranjost umirjena

Nadčasno načrtovanje

Louise Karlsson in Malin Gabre sta načrtovalki proizvodov. Prav na mestu je, da o notranjosti nove kabine govorimo z njima v tem s svetlobo preplavljenem prostoru. Smo v zgradbi, v kateri so bili pred davnim časom izdelani prvi Volvi.

„Voznik mora predvsem dobro videti in dobro sedeti, da lahko dobro opravlja delo,“ začne Malin Gabre, njena sodelavka pa nadaljuje: „Zato smo toliko truda posvetili vidljivosti in dosegljivosti: ročice in stikala, ki se jih uporablja ves čas, morajo biti zlahka dosegljivi, pa naj bo voznik visoke ali nizke postave.“ Ker je kabina FMX nameščena nizko na šasiji, sta vstopanje v kabino in izstopanje sorazmerno lahki.

Vidite, kar morate videti

Na instrumentni plošči so bistvene informacije vozniku ves čas na očeh, stikala, ki jih uporablja redkeje, pa so odmaknjena vstran. Sekundarni informacijski zaslon je zdaj integriran v instrumentno ploščo. Doslej je bil zložljiv. Louise Karlsson pojasni, zakaj je pomembno, da je oblikovna zasnova čista in preprosta. „V kabini mora biti umirjeno vzdušje, da se voznik lahko osredotoči na dogajanje zunaj tovornjaka. Vozniki so po vožnji z novim tovornjakom potrdili, da je vidljivost zdaj še boljša.“

Postavite najbolj priljubljene tipke na najboljše mesto

Veliko tehničnih izboljšav prihaja iz nedavno predstavljenega novega Volva FH. Med drugim tudi prilagodljiva stikala, ki omogočajo vozniku, da sam izbere, katere funkcije naj bodo najbliže volanu. „Če morate opraviti delo, ki zahteva nov način upravljanja funkcij, si lahko stikala prerazporedite,“ pravi Malin Gabre.

Delovno mesto v Volvu FMX

Eno z volanom

Nekaj funkcij se je preselilo z ročic na stikala na volanu. Tu so razporejene v logične skupine in voznikovi prsti jih najdejo brez težav. Po besedah Louise Karlsson je nova oblikovna rešitev ugodna tudi za utrujene roke: „Za novi volan je na voljo široka ponudba držajev, da voznik brez težav najde zase najudobnejšega. Skupaj z Volvovim dinamičnim krmilnim sistemom, ki vozniku prihrani napor pri obračanju volana, to vozniku res olajša delo.“

Louise Karlsson

Boljše delovno mesto

„Veliko smo razmišljali o kabini kot delovnem okolju. V njej voznik prebije večino časa – in v njej ima večino svojih stvari. Zato smo dodali odlagalni prostor za papirje ob voznikovem sedežu in zelo izpopolnili odlagalni prostor v vratih. Je prostoren, vendar vas ne ovira pri vstopanju in izstopanju,“ pravi Malin Gabre.

Vozniku življenje olajšujejo številne novosti v kabini. Denimo večji odlagalni pladenj na armaturni plošči z držalom za pisalo, odlagalni prostor za telefon in poglobljena vtičnica USB. „Vgrajeno je celo zložljivo držalo za steklenico, ki sprejme dvolitrsko plastenko – če voznika daje žeja,“ doda Malin Gabre.

Zračna brizgalka v Volvu FMX

Nič več peska in smeti

Še ena novost je zračna brizgalka, ki jo poganja stisnjen zrak iz sedeža. Louise Karlsson razloži, čemu služi: „To vam olajša vzdrževanje čistoče komand in armaturne plošče v okoljih, kjer je pogosto veliko prahu. V vratni odprtini ni polic ali robov – umazanijo preprosto spihate iz kabine.“

Barvna lestvica v notranjosti je temnejša kot pri bratu FM. Temnejše barve so manj občutljive za umazanijo in madeže. Uporabljena je črno-rjava barva, Raven.

Oglejte si podrobneje notranjost kabine

6
Delovno mesto