Huvudstupa in i säkerheten

Huvudstupa in i säkerheten

Volvo monterade 1994, som den första tillverkaren av tunga lastbilar i världen, en luftkudde på förarplatsen. Luftkudden är en gasfylld kudde som monteras i ratten och som blixtsnabbt blåses upp vid en frontalkrock och skyddar föraren mot kollisionskrafterna.

Vår luftkudde är utformad så att den reducerar de skador som kan uppstå om förarens huvud och bröst slår i ratten, instrumentbrädan eller vindrutans övre del. Den blåses endast upp vid mycket allvarliga frontalkollisioner när en förare som är försedd med säkerhetsbälte behöver extra skydd för överkroppen.


Så här fungerar den
Givare som är installerade i fordonskroppen reagerar på vissa typer av stötar mot bilens front och utlöser luftkuddens uppblåsningsmekanism.

Denna skickar omedelbart in en kraftig ström av varm kvävgas i kudden som på bråkdelen av en sekund blåses upp. Luftkudden hindrar förarens huvud och överkropp från att slungas framåt. Ungefär en sekund senare försvinner gasen snabbt ut genom små hål i kudden så att den inte ska utgöra ett hinder.

Obs! För att luftkudden ska fungera på rätt sätt måste föraren alltid använda säkerhetsbälte. Luftkudden är ett komplement till säkerhetsbältet, inte en ersättning för det