Växellådan som aldrig slutar tänka

I-Shift är Volvos mest avancerade växellåda. Den kombinerar enkelheten hos en automatisk växellåda med effektiviteten hos en helautomatisk, 12-stegad växellåda. Det innebär komfort för föraren och en bränslebesparing på upp till 7 procent för transportföretaget. 

every drop counts

HUR SMART ÄR DEN?
För det första känner den till varje Volvomotors specifika egenskaper och kan därmed få ut maximala prestanda ur var och en av dem. För det andra övervakar den fordonsvikten och dess motstånd , inklusive vägens lutning, hastighet och acceleration – och använder sedan dessa uppgifter för att välja optimal växel. Vid behov hoppar den till och med över en eller fler växlar.
I likhet med världens bästa förare gör den detta i realtid.
Och den gör det hela tiden. På så vis minskar I-Shift
bränsleförbrukningen med upp till 7 procent jämfört
med en manuell växellåda.

I-SHIFT MED I-ROLL
I-Roll kan ge bränslebesparingar på 2 procent eftersom den använder rörelseenergin från lastbilen för att minska bränsleförbrukningen vid körning på högsta växeln. I måttligt branta backar kopplas motorn ur, så att fordonet kan rulla längre utan att mer bränsle behöver pumpas in.

ÄNNU FLER EKONOMISKA FÖRDELAR
Själva växellådan, som väger 70 kg mindre än sin manuella motsvarighet, ökar lastbilens potentiella lastvikt, vilket i sin tur förbättrar ekonomin ytterligare. Ekonomin gynnas också av den mjuka växlingen som gör att påfrestningarna på drivlinan och däcken minskar, vilket i sin tur ger ökad livslängd och minskade underhållskostnader. Och det faktum att I-Shift sänker bullernivåerna är givetvis positivt för förarna.
.
i-shift
ishift 

Fjärde generationen av I-Shifts intelligenta växlingssystem. 
Varje droppe räknas

“I-Shift har övertygat mig till 100 procent. Alla våra Volvolastbilar har I-Shift, eftersom vi vill spara bränsle och göra det bekvämt för förarna.’’
Walter Husmann, W.Husmann Company, Schweiz

OPTIMERA VAGNPARKEN
Det finns ett flertal paket att välja mellan och specialprogram kan användas för att anpassa I-Shift till de specifika kraven inom olika transportområden. Det gör att I-Shift kan optimera bränsleeffektiviteten för alla typer av vagnparker. Exempelvis innehåller programmet Distribution och Anläggning funktioner som underlättar start och rangering. Tungdragarprogrammet optimerar växlingen för vikter på över 85 ton, medan Ekonomiprogrammet optimerar bränsleförbrukningen via marschhastigheten.

FJÄRDE GENERATIONENS AMT
Volvos AMT, eller automatiserade manuella växellåda, har gång på gång finjusterats för att erbjuda ännu bättre ekonomi och smartare funktioner. Det är en 12-stegad, elektroniskt styrd range-splitväxellåda där föraren kan välja mellan manuell och automatisk växling. För den automatiska växlingen finns två inställningar: prestanda och ekonomi.