Ekonomiska åkare kan spara upp till 8 procent bränsle med luftriktare

Även utan luftavvisarna är Volvolastbilarna kända för sin branschledande aerodynamik. Men faktum är att majoriteten av Volvolastbilarna säljs med fabriksmonterade luftavvisare, så att luftmotståndet för lastbilen reduceras ytterligare – liksom bränslekostnaderna för åkaren. Om du använder det kompletta luftriktarpaketet kan du spara upp till 8 procent bränsle.

every drop counts

VAD HANDLAR ALL TURBULENS OM?
Även under helt lugna förhållanden framkallar en lastbil, som kör i 80 km/h på motorvägen, sin egen motvind. Själva hytten är i hög grad strömlinjeformad, men beroende på släpvagnens eller påbyggnadens typ och storlek kan mycket turbulens genereras när luften lämnar hytten och möter släpvagnen. Genom att optimera luftflödet i de här områdena kan avvisarna till stor del minska turbulensen, vilket innebär att lastbilen kan tränga igenom vinden med minimalt motstånd.

I luftriktarpaketet ingår tre olika typer av avvisare: luftavvisare för tak och sidor samt chassikjolar. Tester visar att luftavvisarna för tak och sidor kan innebära en bränslebesparing på upp till 8 procent. Och tillsammans med chassikjolarna visar samma tester att det går att spara nästan 9 procent.

HUR UPPDATERAD ÄR DIN VAGNPARK?
Majoriteten av åkarna som kör Volvolastbilar har redan upptäckt några av fördelarna med luftavvisarna. Och nu finns ett komplett luftriktarpaket tillgängligt för Volvolastbilar med ett ännu bredare urval av hjulbaser. Luftavvisarna för taket är antingen fasta eller justerbara, beroende på fordonets höjd, chassihöjden och däckdimensionen.

Dessutom visar tester att de potentiella besparingarna minskar med 1 procent om luftavvisaren för taket monteras 5 cm för lågt eller 10 cm för högt – en anledning att låta dem fabriksmonteras från början.
Every Drop Counts 
Varje droppe räknas

LUFTRIKTARE – ETT KOMPLETT PAKET
Luftavvisarna för taket och sidorna är skräddarsydda för varje hytt och de finns tillgängliga för hela sortimentet.

De aerodynamiskt utformade chassikjolarna, som minskar luftmotståndet ytterligare, finns tillgängliga för följande hjulbaser:

  • 4X2-DRAGBIL, RAD-A4, WB3700 OCH WB3800
  • 6X2-DRAGBIL, RADT-A8, WB3400 OCH WB3700
  • 6X4-DRAGBIL, RADD-A8, WB3400