Välj, justera och ge luft åt din nästa stora besparing

Volvo har nu mätt hur mycket bränsle du kan spara genom att ha rätt däck med rätt lufttryck på rätt inställda hjul och axlar. Tillsammans kan dessa tre faktorer minska bränsleförbrukningen med upp till 14 procent för en lastbil med fullastat släp. Och här har de flesta åkerier mycket att vinna: undersökningar visar att två tredjedelar av alla lastbilsekipage i Europa kör omkring med felaktig hjulinställning.

every drop counts

VI HAR KÖRT 1 000 KM FÖR ATT KUNNA GE DIG FAKTA 
Under två veckors tid körde två identiska Volvo FH 4x2-lastbilar med 13 liters Euro 5-motorer på 500 hk runt på svenska testbanor. Båda hade treaxlade släpvagnar och en last på 40 ton vardera, men medan den ena lastbilen hade optimalt inställda hjul och däck hade den andra ett stort antal felinställningar. Efter 100 mil av tekniskt avancerad övervakning kan vi nu presentera resultatet.

Rätt val av däck kan minska bränsleförbrukningen med hela 11 procent. Med rätt inställda axlar och hjul kan du spara ytterligare 2,5 procent. Och rätt däcktryck sänker förbrukningen ytterligare 1 procent, vilket ger en total besparingspotential på upp till 14 procent. Mot bakgrund av detta är det knappast förvånande att en tredjedel av ett fordons bränsleeffektivitet beror på däcken.
Varje droppe räknas

LÄGRE BRÄNSLEFÖRBRUKNING, LÄGRE MILJÖPÅVERKAN
Rätt inställda däck som ger en bränslebesparing på 1 procent gör trots allt att även koldioxidutsläppen minskar med 1 procent. Optimal däckinställning sänker inte bara åkeriets bränslekostnader, den minskar dessutom företagets miljöpåverkan.

HJUL- OCH DÄCKINSTÄLLNING FÖR HÖGRE BRÄNSLEEFFEKTIVITET
Över hela världen förbereder sig nu Volvoverkstäder för att hjälpa åkerierna att åtgärda dessa problem. Detta innebär först och främst att vi vill informera kunderna om hur inställningarna kan förbättras, inte minst när vi ser tecken på felinställda hjulaxlar i form av exempelvis ojämna däckmönster. Det är först då vi kan hjälpa dem att maximera den dagliga bränsleeffektiviteten.

“För oss räcker det inte med att bara bygga bränsleeffektiva motorer. Vi vill även vara delaktiga i att minska bränsleförbrukningen under lastbilens hela livslängd, även efter att den har levererats till kunden. Testerna vittnar om hur stor besparingspotentialen faktiskt är, och genom att dela med oss av dessa uppgifter ger vi våra kunder bäst valuta för pengarna.’’

Arne-Helge Andreassen, Aftermarket & Retail, Volvo Lastvagnar