FM-serien 2001

FM-serien 2001


I slutet av 1980-talet planerade Volvo sitt lastbilssortiment för 1900-talets sista och 2000-talets första årtionde. Resultatet skulle bli "den internationella lastbilsserien", där FH (med ett högt hyttgolv) skulle kompletteras med FM (med ett medelhögt hyttgolv) och de konventionella lastbilarna VN och NH.

FM9 och FM12
FM-serien lanserades 1998 och bestod då av FM7 (med en 7-litersmotor), FM10 (med en 10-litersmotor) och FM12 (med samma sorts 12-litersmotor som i FH12). 

FM-serien liknar i mångt och mycket FH-serien, utom när det gäller alternativen för motorn och för växellådan och hyttens placering, som är lägre än hytten i FH12/FH16.

För förare som ofta stiger ur hytten
Hyttens låga placering i FM12 bidrar naturligtvis till att urstigningen ur hytten blir säkrare och mer ergonomisk för föraren. Det är en stor fördel vid uppdrag då föraren måste stiga in i och ut ur hytten flera gånger varje arbetsdag, till exempel vid lokala och regionala distributionstransporter eller vid renhållningstransporter.

Hyttens låga placering är dessutom en fördel vid transportuppdrag när det är viktigt med ett lågt hyttak, till exempel vid transporter av många bilar.


Hytten

Jämfört med FH-serien har FM-lastbilarna en högre motortunnel. Det begränsar utrymmet i hytten och gör det även svårare att röra sig inuti hytten. FM-serien passar därför inte lika bra för fjärrtransporter som FH-serien, särskilt inte för transporter med två förare. FM-serien kan utrustas med en kort daghytt, en lång sovhytt eller med en bekväm Globetrotter-hytt med ståhöjd inuti hytten.

Motor och växellåda
2001 modifierades FM-serien på en rad viktiga områden. FM7 och FM10 ersattes av FM9, som hade en helt ny 9-litersmotor med enhetsinsprutning, överliggande kamaxel och fyra ventiler per cylinder. 12-litersmotorn fick vara kvar i FM12, men den fick ett nytt D12D utförande med bättre prestanda och överlägsna miljöegenskaper.

Precis som med FH12 gick FM9 och FM12 att få med en rad olika växellådor, (alla konstruerades och tillverkades av Volvo), till exempel en manuell rangeväxellåda, I-shift med automatisk växling och växellådan Powertronic. 

Anpassad till en rad olika uppgifter
FM-serien är anpassad till en rad olika uppgifter, från varudistribution till fjärrtransporter, samhällsservice och tunga anläggningsuppdrag. Den kan utrustas med två, tre eller fyra axlar och även med allhjulsdrift.