VHD - 2000

VHD - 2000

Volvos lastbilar har alltid använts inom en rad olika områden, ända sedan starten 1928. Den första lilla lastbilen, Serie 1, användes för distribution, för allmänna laster och till och med för timmertransporter och som buss!

Men när lastbilarna blev allt effektivare blev de också mer specialiserade. I allmänheten ögon kanske dagens lastbilar alla liknar varandra, men de är alltid optimerade för sina särskilda arbetsuppgifter.

Byggd för anläggningstransporter
I Nordamerika är lastbilarna extremt anpassade för sina respektive uppgifter. Fjärrlastbilar är lätta och har ofta mycket rymliga hytter. Jämfört med Skandinavien och Australien är totalvikterna mycket blygsamma. De specialiserade lastbilarna och anläggningslastbilarna är å andra sidan mycket kraftfulla på den amerikanska kontinenten.

VHD (VHD = "Volvo Heavy Duty", tung Volvolastbil) lanserades 2000 och är en nordamerikansk Volvolastbil som är unikt anpassad för anläggningstransporter och specialtransporter.
Den kan även anpassas till andra områden, helt enligt kundernas önskemål.

Optimalt robust
VHD liknar ingen annan Volvolastbil. Trots det bygger den på samma teknik och komponenter som till exempel VN, FH12 och NH12.

Eftersom VHD inte är avsedd för fjärrtransporter i höga hastigheter är fronten på hytten snarare robust än aerodynamisk.

Specialkonfigurationer
För att optimera axellasterna tillhandahålls framaxelns position med två olika framaxelpositioner. VHD kan utrustas med olika axelkonfigurationer, med tre, fyra eller fem axlar. Under motorhuven hittar man vanligtvis Volvos 12-liters D12D motor, men det går även att få en 15-liters Cumminsmotor.

Eftersom VHD inte är avsedd för fjärrtransporter utrustas den alltid med en daghytt. Den liknar daghytten i VN-modellen.