FL - 2006

FL - 2006

Våren 2006 lanserade Volvo den helt nya FL-serien med medeltunga lastbilar. Av en ren slump skedde lanseringen exakt 50 år efter att den allra första frambyggda medeltunga lastbilen – L420 ”Snabbe” – lanserades 1956. FL-serien stoltserade med en ny hyttvariant med ergonomi och säkerhet i fokus och där man hade tagit fram nya funktioner för att öka transporteffektiviteten.

FL är inte bara ett lastbilschassi, utan även en plattform för flera olika transportlösningar. För första gången kan Volvo erbjuda kompletta lastbilar som ”Volvo CitiPro”, med en påbyggnad för typiska transportuppdrag som exempelvis lokal distribution.

Tre hyttyper
För att kunna erbjuda maximal flexibilitet och anpassning till varje specifikt medeltungt transportuppdrag finns Volvo FL med tre olika hyttalternativ:
  • Daghytt – för största möjliga nyttolast vid uppdrag som inte kräver övernattning i hytten.
  • Komforthytt – ett rymligare alternativ.
  • Manskapshytt – med säten för förare och passagerare/medarbetare.

FL-serien kännetecknas av mycket hög prestanda tack vare den oerhört kraftfulla D7E-motorn som har en slagvolym på 7,3 liter och motoreffekter på 240 eller 280 hk. Som ett alternativ till 240 hk-motorn kan man i stället för en manuell synkroniserad växellåda välja en automatväxellåda.

Tre viktsegment
Volvo FL-serien är avsedd för flera olika användningsområden för medeltunga lastbilar i tre olika viktsegment: 12 ton, 15 ton och 16 ton. De typiska transportuppdragen är lokal eller regional distribution, renhållningstransporter och lättare anläggning.

FL används ofta inom områden där miljöhänsynen är av största betydelse. Därför uppfyller FL inte bara Euro 4-lagstiftningen, utan finns även i utföranden som har blivit godkända enligt miljölagstiftningen Euro 5.