FH - 2005

FH - 2005

Volvo FH-serien är Volvo Lastvagnars mest framgångsrika modell någonsin. Utvecklingen av "bästsäljaren" FH12 skedde stegvis. År 2005 fick FH12 en efterföljare, FH, som var mycket lik FH12 utseendemässigt men som hade genomgått de mest dramatiska produktförbättringarna på åratal.

Själva hjärtat i FH är 13-litersmotorn. Den är inte bara överlägsen sin föregångare vad gäller prestanda, utan är också bränsleeffektivare och har miljöegenskaper som svarar upp mot de hårdaste reglerna i dag (Euro 4 och Euro 5). Dessutom har man sett till att motorn är förberedd inför en ännu strängare framtida miljölagstiftning.

Högteknologisk konstruktion
12,8-litersmotorn finns med 400, 440, 480 eller 520 hästkrafter och med vridmoment på upp till 2 500 Nm. Den kännetecknas av högteknologiska funktioner som överliggande kamaxel, 4-ventilsteknik och enhetsinsprutare, detta i kombination med det kraftfulla VEB-systemet (Volvo Engine Brake).

Man kan välja automatväxellådan Volvo I-shift, som underlättar förarens arbete och som är ett alternativ till de manuella, synkroniserade rangeväxellådorna med eller utan splitfunktioner.
I den här serien ingår även automatväxellådan
Volvo Powertronic med momentomvandlare. FH-hytten finns i fyra versioner: daghytt, sovhytt, den rymliga Globetrotter-hytten och så förstås Globetrotter XL: "klassettan" som i lastbilsvärlden är oöverträffad vad gäller komfort och ergonomi. Utrymmet i de olika versionerna är olika stort men komfortnivån är densamma, och bekvämlighetsmässigt utmärker sig Volvohytterna i jämförelse med hytter från konkurrenterna.

Traditionell och ny säkerhet
FH är den säkraste lastbilen ute på vägarna, med traditionella Volvofunktioner som krocktestad hytt och en interiör som utformats med den passiva säkerheten i åtanke. Modellen har också säkerhetsfunktioner som ACC (Adaptive Cruise Control), som automatiskt håller avståndet till fordonet framför.

FH kan tillverkas i tusentals olika utföranden. Det finns olika motoreffekter, olika växellådor, ett stort antal bakaxelvarianter, flera olika hjulbasalternativ, två-/tre- eller fyraxligt utförande och ett stort utbud av komponenter att välja mellan.

Volvo FH-serien är avsedd för alla typer av tunga transporter och har - när det gäller de allra tyngsta uppdragen - endast en överman, nämligen Volvo FH16.