Volvo FH

Volvo FH

Merparten av alla Volvolastbilar kör inrikestransporter eller internationella transporter. Och på grillen till världens mest populära lastbil står det VOLVO och FH.

Anledningen till framgångarna bakom FH-serien är inte någon enskild komponent eller egenskap hos lastbilarna. Förklaringen ligger snarare i helheten: den mångsidiga FH-serien har bra prestanda, stor lastkapacitet, hög snitthastighet, marknadsledande säkerhet, enastående ergonomi och minimal miljöpåverkan, lägsta möjliga driftkostnader och ett brett användningsområde.

Andra förklaringar till FH-seriens framgångar och popularitet är att hårdvaran – alltså lastbilen i sig – används tillsammans med Volvos kringtjänster, till exempel globala servicenätverk och system som Volvo Dynafleet. Det innebär mindre administrativt arbete för åkeriet och förenklar planeringen och de dagliga rutinerna i verksamheten.

FH-serien är inte bara en av åkeriernas favoriter utan även förarnas favorit, tack vare komforten, ergonomin och säkerheten (det senare gillar förarnas familjer också …)
Men FH-serien är inte bara EN lastbil. Den finns i flera tusen varianter – skräddarsydda efter åkeriernas behov och prioriteringar, förarnas önskemål och, inte minst, utifrån uppdragens typ.

Det finns fyra hytter att välja mellan: kort daghytt, normal sovhytt, Globetrotter-hytt och extra stor Globetrotter XL-hytt. Alla är lika bekväma, men eftersom de är olika stora invändigt anpassas de alltid efter kraven som föraren, åkeriet och uppdraget ställer på kör- och boendekomfort samt lastvolym och lastvikt.

Under motorhuven sitter en välbeprövad 12,8-litersmotor med överliggande kamaxel, fyra ventiler per cylinder, elektronisk enhetsinsprutning och Volvos patentskyddade bromssystem Volvo Engine Brake (VEB). Med 420 eller 540 hästkrafter klarar du nästan alla typer av uppdrag. Och om 540 hästar inte räcker finns alltid FH16 med upp till 750 hästkrafter som alternativ.