Volvo FL

Volvo FL

Volvo FL representerar det lättaste segment i Volvos breda utbud av medeltunga och tunga lastbilar. Den finns i tre basutföranden (12–16, 14–16 och 18 ton). Den tyngsta versionen är faktiskt en mycket lätt lastbil i det tunga segmentet.

FL-serien är främst byggd för stadskörning och framför allt avsedd för distribution, kommunal service eller specialtransporter, där det är viktigt att lastbilen är robust och ekonomisk, men det räcker med en totalvikt på 12 till 18 ton.

Motorn är en kraftfull 7,2-liters D7-motor med 240, 260 eller 290 hästkrafter. Den har en överliggande kamaxel och fyra ventiler per cylinder. Som växellådsalternativ finns mekaniska 6- och 9-stegade manuella växellådor, en automatisk Powershift och en automatisk I-Sync-växellåda som underlättar vid körning i tät stadstrafik och förortstrafik, där föraren måste växla ofta.
I FL-serien ingår flera tusen olika fordonsvarianter som skräddarsytts för särskilda användningsområden. Chassilängderna varierar mellan omkring 6,1 och 11,2 meter och hjulbasen mellan 307 och 680 cm. FL finns enbart som tvåaxlad, men med olika chassihöjder, och in- och urstigningen är mycket bekväm.  

FL-serien är främst avsedd för transporter som inte kräver övernattning. Den korta daghytten ger utrymme för ett långt flak inom en given totallängd, medan komforthytten är både större och bekvämare invändigt. För brandstationer och kommunal service finns det en manskapshytt.

FL-hytten är 2,1 meter bred. Lastbilen är därför väldigt lättmanövrerad i stadstrafik.
 
Företag som väljer FL-serien, både åkerier och andra typer av företag, kan använda alla tjänster som ingår i Volvos produktutbud, till exempel för förebyggande underhåll, reparationer och förarinformationssystem som Dynafleet.