Volvo FM MethaneDiesel

Volvo FM MetanDiesel

Sedan 1990-talet har Volvo utvecklat lastbilar som körs på alternativa bränslen. Ett resultat av det arbetet är att dagens lastbilar inte bara har mindre miljöpåverkan, utan dessutom är tillförlitligare, har bättre driftekonomi och i princip samma lastkapacitet.

FM MetanDiesel är en hållbar och ekonomisk transportlösning som kör på flytande gas och därmed innebär ett stort framsteg för utvecklingen av miljövänliga lastbilar. Jämfört med ”vanliga” gasdrivna fordon (med motorer som bygger på ottoprincipen med konventionella tändstift) har FM MetanDiesel en energieffektivitet som är 30–40 procent högre, vilket i sin tur ger en bränsleförbrukning som är omkring 25 procent lägre.
Driftförhållandena är obegränsade eftersom FM MetanDiesel kan köras både på gas och vanlig diesel. I motortunneln sitter en 13-litersmotor som genererar 460 hästkrafter. Det är mer än nog även för tunga transportuppdrag.

Ur miljösynpunkt är FM MetanDiesel överlägsen vanliga diesellastbilar – koldioxidutsläppen är upp till 70 procent lägre med biogas i tanken.

FM MetanDiesel (som hittills bara byggts på beställning på vissa marknader) är främst utvecklad för regional distribution. Men den passar även utmärkt för tunga lokala transporter och är, eftersom den även kan köras på vanlig diesel, även lämplig för fjärrtransporter.

För tunga anläggningsarbeten finns det ett metandieselalternativ för Volvo FMX.