Person 6

Johan Berntsson: Tekniker/Mekaniker

Namn: Johan Berntsson
Yrke/Titel: Tekniker/Mekaniker
Ålder: 24 år
Jobbar: Bildepån Varberg (sedan 2008)

• Berätta hur det kom sig att du valde att bli mekaniker?
– Jag är uppvuxen på landet och körde motorcross när jag var liten. Jag har också alltid gillat att skruva, bygga och uppfinna saker. När jag sen hoppade på fordonsutbildningen var jag den enda i en klass på tio personer som valde lastbil som inriktning, Det jag gillade med lastbilar var att det handlar om påbyggnationer och om att lösa problem. 

• Hur har din tid inom Volvo varit hittills?
– När jag började  var det rätt tufft. Även fast jag var utbildad så fanns det mycket att lära. Men nu känner jag mig som en förebild och det finns många yngre killar att lära upp. Om någon undrar något kommer de gärna till mig och jag hjälper andra att bli klara i tid.

• Hur ser din nuvarande roll ut?
– Det handlar om att göra ett bra jobb. Man måste hålla ordning på verktyg och utrustning för att allt ska vara rent och snyggt. Sedan handlar det om att reparera lastbilen och det är svåra grejer ibland. Just de riktigt kluriga fallen gillar jag! När det kommer nyanställda och praktikanter till oss är det jag som handleder dem.

• Vilka är dina framtidsmål?
– Nu framöver önskar jag få chansen att hoppa in som arbetsledare. Cheferna säger att det bara är att köra på och jag vill uppåt. Och det här yrket är inget för mesar. Det är många tunga lyft och det gäller att göra rätt och ta hand om sin kropp, om att använda alla verktyg som finns.

• Vad är det bästa med att jobba för Volvo?
– Det är lite status att jobba för Volvo och det är häftigt. Det är ingen lek här utan mer ordentligt och på allvar. Det man lär sig har jag nytta av överallt. När jag började på mitt jobb så kändes det som att jag verkligen blev välkomnad och de trodde på mig.