Det nya chassit. Kort uttryckt: dynamiskt.

Volvo FH har köregenskaper långt utöver det vanliga. Praktiskt taget varje del av lastbilen har konstruerats för att bidra till den stabila känslan och precisa styrningen.

Och så finns ju även individuell framhjulsupphängning och Volvo Dynamic Steering. Två milstolpar i lastbilsbranschen som ger köregenskaper på en helt ny nivå.

Det är också ett chassi som är lätt att bygga på, så att det tar kortare tid hos påbyggaren. En mängd olika tillval som förenklar anpassningen.
Chassihöjder, cirka 
  • X-Low (dragbil):  810 mm
  • Low: 850 mm
  • Medium: 900 mm
  • High: 1,000 mm
Hjulbas
  • Dragbil: 2 850 till 4 100 mm
  • Jämnlast: 3 200 till 6 700 mm
Visa fullständiga chassispecifikationer

Individuell framhjulsupphängning

Individuell framhjulsupphängning. Ger köregenskaper som i en personbil.

Stabilt som tåget på raka vägar. Perfekt kurs genom kurvorna. Individuell framhjulsupphängning är en revolution när det gäller köregenskaper. Du måste uppleva det för att tro det.

Läs mer om individuell framhjulsupphängning

Volvo Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering. Total kontroll – utan ansträngning.

Det har kallats den största uppfinningen sedan servostyrningen och finns nu för alla axelkonfigurationer, även dem med dubbla framaxlar. På trånga gator ger patentskyddade Volvo Dynamic Steering dig allt extra styrmoment du behöver, och med betydligt mindre påfrestning på muskler och leder dessutom. Du kan i praktiken styra lastbilen med bara ett finger på ratten. I högre hastigheter minskar den effekterna av ojämnheter i vägen som gropar, spårbildning, vägmarkeringar, sidolutning och kastvindar med mera och ger dig perfekt riktningsstabilitet och full kontroll – hela tiden.

Läs mer om Volvo Dynamic Steering

Tandemaxellyft

Höjd drivaxel – lägre bränsleförbrukning. Lansering av tandemaxellyft.

Omvandla din 8x4 till en 6x2. Eller din 6x4 till en 4x2. Volvo FH kan nu fås med den nya tandemaxellyften, en revolutionerande funktion som gör det möjligt att koppla ur och höja den bakersta drivaxeln vid körning utan last. Precis som med en löpaxel förbättrar detta svängradien samtidigt som bränsleförbrukningen minskar – med upp till 4 procent vid körning utan last.

Läs mer om tandemaxellyften

Högre axeltryck fram

Två extra ton på framaxlarna. Varje körcykel.

Om du kör många tunga uppdrag har vi goda nyheter till dig. Nya Volvo FM är byggd för att klara ännu högre axeltryck. Den främre bladfjädringen klarar till exempel axeltryck på upp till 10 ton på en enda axel och 20 ton på dubbla framaxlar. Det ger dig större marginaler och gör det lättare att köra tung eller ojämnt fördelad last.

Luftfjädring för svårframkomlig terräng

Luftfjädring för svårframkomlig terräng.

Om du ibland behöver köra på vägar som inte är perfekta kan den här upphängningen vara det rätta valet för dig. Den är framtagen speciellt för anläggningslastbilar, erbjuder hög markfrigång (minst 300 mm) och är tillräckligt robust för att klara svårframkomlig terräng. Luftfjädring ger jämn körning oavsett vägförhållanden – vilket är mindre påfrestande för lastbil, last och framförallt förare.

Läs mer om luftfjädringen för anläggningslastbilar 

Lägre vikt

Lägre vikt. Större nyttolast och lägre bränsleförbrukning.

Medan de flesta lastbilar har blivit tyngre för att kunna uppfylla Euro 6-kraven har den här lastbilen gått i motsatt riktning. Vi har optimerat många av standardspecifikationerna och gjort Volvo FH betydligt lättare. Nu kan till exempel en normal 4x2 dragbil för fjärrtransport väga mer än 100 kilo mindre än sin Euro 5-föregångare.

Pusher- och löpaxlar

Tridem. Snävare svängar, bättre bränsleekonomi.

Tridemboggi ger betydligt snävare svängradie än dubbla framaxlar. Välj mellan löpaxel och pusheraxel (eller bägge, på en 8x2). Båda är hydraulstyrda och kan höjas vid körning utan last, vilket sparar bränsle och förhindrar onödigt däckslitage. Tridemboggin är godkänd för laster på upp till 36 ton, vilket möjliggör en totalvikt på upp till 56 ton på en 10x4.

Påbyggare

Fler tillval. Kortare tid hos påbyggaren.

Tack vare de många specifikationsalternativen är det enkelt att förbereda Volvo FH för olika användningsområden, till exempel växelflak. Påbyggnadsstyrenheten, en separat elektronikenhet, är enkel att använda för påbyggaren. Och de onlinebaserade påbyggaranvisningarna ger tillgång till de tekniska ritningar och kopplingsscheman som behövs.

Gå till Volvos Påbyggaranvisningar

10x4

Fem axlar från fabriken.
Inget behov av eftermontering.

Vi kan nu erbjuda femaxlade lastbilar direkt från fabriken. Det finns åtskilliga fördelar med att välja detta alternativ i stället för att eftermontera en axel. Lastbilen levereras med ett typgodkännande för hela fordonet. Du får den snabbare och slipper kostsamma ombyggnationer. Dessutom får du full garanti och eftermarknadsstöd från Volvo, vilket ger lägre driftkostnader på lång sikt.

Läs mer om femaxlade lastbilar

EBS för trumbromsar

EBS. Nu även för trumbromsar.

Med det senaste tillskottet i vårt bromsprogram behöver du inte kompromissa med bromsarna även om du väljer trumbromsar. Elektroniskt styrda bromsar (EBS) ger en rad fördelar jämfört med ett traditionellt system. Dessutom ger EBS avsevärt bättre respons, prestanda och bromskänsla. Du får också tillgång till ett stort urval praktiska funktioner som bromsutjämning (där tillsatsbromsarna bistår färdbromsarna), start-i-backe-hjälp och lågfartsfunktioner (där bromsarna samarbetar med I‑Shift). EBS finns för ett urval axelkonfigurationer och chassihöjder.

Chassikonstruktion

Alternativ för chassikonstruktion till Volvo FH dragbil Alternativ för chassikonstruktion till Volvo FH jämnlast
1. Batterilåda (BBOX-L)
Den är 300 mm längre fram än med den förra konstruktionen. På dragbilar ger detta 100–120 liter högre bränslekapacitet.
5. Fritt ramutrymme
Chassipackningen kan flyttas bakåt för att ge plats åt kranstödben eller annan utrustning. (FAA10; cirka 500 mm), (FAA20; cirka 600 mm).
2. Batterilåda (BBOX-EF)
Placering baktill mellan chassiramarna finns som tillval på dragbilar.
6. Hålrad i ramen för påbyggnad
Den övre hålraden är reserverad för påbyggaren. Alla fästen i den övre hålraden har en avsats och ett mellanlägg på 8 mm. Inga nitar har använts i den övre hålraden.
3. AdBlue-tank
På dragbilar kan AdBlue-tanken monteras ovanpå ramen, bakom hytten. Detta ger högre bränslekapacitet (ADTP-BC).
7. Kranförberedelse
Kranplåtar kan fabriksmonteras på chassit.
4. APM
APM (Air Production Modulator) är på dragbilar placerad mellan chassiramarna för att ge större plats åt chassimonterad utrustning, till exempel bränsletankar.
8. Luftfjädrad bakaxel och kort bakdel
Baköverhänget kan förkortas tack vare den nya frammonterade krängningshämmaren. Detta är fördelaktigt för anläggningstransporter och förbättrar kontaktytan mot vägunderlaget och användning med växelflak.