Det nya chassit. Kort uttryckt: dynamiskt.

Volvo FH har köregenskaper långt utöver det vanliga. Praktiskt taget varje del av lastbilen har konstruerats för att bidra till den stabila känslan och precisa styrningen.

Och så finns ju även individuell framhjulsupphängning och Volvo Dynamic Steering. Två milstolpar i lastbilsbranschen som ger köregenskaper på en helt ny nivå.

Det är också ett chassi som är lätt att bygga på, så att det tar kortare tid hos påbyggaren. En mängd olika tillval som förenklar anpassningen.
Chassihöjder, cirka 
  • X-Low (dragbil):  810 mm
  • Low: 850 mm
  • Medium: 900 mm
  • High: 1,000 mm
Hjulbas
  • Dragbil: 2 850 till 4 100 mm
  • Jämnlast: 3 200 till 6 700 mm
Visa fullständiga chassispecifikationer

Individuell framhjulsupphängning

Individuell framhjulsupphängning. Ger köregenskaper som i en personbil.

Stabilt som tåget på raka vägar. Perfekt kurs genom kurvorna. Individuell framhjulsupphängning är en revolution när det gäller köregenskaper. Du måste uppleva det för att tro det.

Läs mer om individuell framhjulsupphängning

Volvo Dynamic Steering

Volvo Dynamic Steering. Total kontroll – utan ansträngning.

Det har kallats den största innovationen sedan servostyrningen. Och det är lätt att förstå varför. På trånga gator ger patenterade Volvo Dynamic Steering dig allt extra styrmoment du behöver, och med betydligt mindre påfrestning på muskler och leder dessutom. Du kan i praktiken styra lastbilen med bara ett finger på ratten. I högre hastigheter minskar den effekterna av ojämnheter i vägen som gropar, spårbildning, vägmarkeringar, sidolutning och kastvindar med mera och ger dig perfekt riktningsstabilitet och full kontroll – hela tiden.

Läs mer om Volvo Dynamic Steering

Volvo FH GRAS-G2 rear suspension

Luftfjädring, GRAS-G2.

Upptäck den nya bakre luftfjädringen med hög markfrigång. Vi vågar faktiskt tala om en revolutionerande utveckling, speciellt utformad för grusgropar.

Läs mer om luftfjädringen här 

Lägre vikt

Lägre vikt. Större nyttolast och lägre bränsleförbrukning.

Medan de flesta lastbilar har blivit tyngre för att kunna uppfylla Euro 6-kraven har den här lastbilen gått i motsatt riktning. Vi har optimerat många av standardspecifikationerna och gjort Volvo FH betydligt lättare. Nu kan till exempel en normal 4x2 dragbil för fjärrtransport väga mer än 100 kilo mindre än sin Euro 5-föregångare.

Pusher- och löpaxlar

8x2 med styrbara pusher- och löpaxlar.

Kapaciteten hos en 8x2, men körkomforten och bränsleekonomin hos en 4x2 – allt i samma fordon. Vi kan nu utrusta din Volvo FH-jämnlastbil med både pusher- och löpaxel från fabrik. Välj till hydraulstyrda axlar för en ännu snävare vändradie.

Påbyggare

Fler tillval. Kortare tid hos påbyggaren.

Tack vare de många specifikationsalternativen är det enkelt att förbereda Volvo FH för olika användningsområden, till exempel växelflak. Påbyggnadsstyrenheten, en separat elektronikenhet, är enkel att använda för påbyggaren. Och de onlinebaserade påbyggaranvisningarna ger tillgång till de tekniska ritningar och kopplingsscheman som behövs.

Gå till Volvos Påbyggaranvisningar

Chassikonstruktion

Alternativ för chassikonstruktion till Volvo FH dragbil Alternativ för chassikonstruktion till Volvo FH jämnlast
1. Batterilåda (BBOX-L)
Den är 300 mm längre fram än med den förra konstruktionen. På dragbilar ger detta 100–120 liter högre bränslekapacitet.
5. Fritt ramutrymme
Chassipackningen kan flyttas bakåt för att ge plats åt kranstödben eller annan utrustning. (FAA10; cirka 500 mm), (FAA20; cirka 600 mm).
2. Batterilåda (BBOX-EF)
Placering baktill mellan chassiramarna finns som tillval på dragbilar.
6. Hålrad i ramen för påbyggnad
Den övre hålraden är reserverad för påbyggaren. Alla fästen i den övre hålraden har en avsats och ett mellanlägg på 8 mm. Inga nitar har använts i den övre hålraden.
3. AdBlue-tank
På dragbilar kan AdBlue-tanken monteras ovanpå ramen, bakom hytten. Detta ger högre bränslekapacitet (ADTP-BC).
7. Kranförberedelse
Kranplåtar kan fabriksmonteras på chassit.
4. APM
APM (Air Production Modulator) är på dragbilar placerad mellan chassiramarna för att ge större plats åt chassimonterad utrustning, till exempel bränsletankar.
8. Luftfjädrad bakaxel och kort bakdel
Baköverhänget kan förkortas tack vare den nya frammonterade krängningshämmaren. Detta är fördelaktigt för anläggningstransporter och förbättrar kontaktytan mot vägunderlaget och användning med växelflak.