I-Shift Dual Clutch – jämn och dynamisk acceleration.

Vi har hämtat inspiration från racingvärlden och skapat en ny växellåda med funktioner som är helt nya på lastbilsmarknaden – I-Shift Dual Clutch med dubbelkoppling. Dubbelkopplingen gör att växlingen sker utan att vare sig vridmomentet eller kraftöverföringen avbryts. Och det med lika god bränsleekonomi. Vid transportuppdrag som ställer höga krav på prestanda och växlingsfrekvens ökar I-Shift Dual Clutch körkomforten betydligt.


I-Shift dual clutch unit

Fördelarna med I-Shift Dual Clutch. 

De största fördelarna med I-Shift Dual Clutch är den oavbrutna kraftöverföringen, utan momentavbrott, och den mjuka och dynamiska accelerationen. Det gör livet både bekvämare och enklare för föraren.

Du kommer även imponeras av den snabba accelerationen som gör det lättare att följa trafikrytmen. I-Shift Dual Clutch är den perfekta växellådan för krävande uppdrag.

I-Shift Dual Clutch kombineras med D13K-motorer på 460, 500 eller 540 hk.

Läs mer om fördelarna med I-Shift Dual Clutch här.

Volvo FH i-Shift Dual Clutch well proven

Ny men välbeprövad. 

På väg upp för en hal uppförsbacke? Inga problem. I-Shift Dual Clutch växlar mjukt och snabbt och minimerar risken för att du ska fastna eller tappa väggreppet.

Ja, vår växellåda med dubbelkoppling är helt ny. Men den är noggrant testad och kontrollerad. Den nya växellådan har miljontals kilometer bakom sig – vi har testkört den sedan 2009.

Tack vare plattformens innovativa arkitektur kan de befintliga tillvalen för I-Shift, som kraftuttag och retarder, även användas tillsammans med I-Shift Dual Clutch.I-Shift Dual Clutch front

Så funkar det. 

De två torrkopplingarna sitter framtill på växellådan. Vid normal körning vilar den ena kopplingen medan den andra arbetar. Kopplingarna och växlingen styrs av ett pneumatiskt system som påminner om det populära I-Shift-systemet.

Dubbelkopplingen innebär i praktiken att nästa växel väljs i förväg, innan den ska läggas i. När växlingen sker inaktiveras den arbetande kopplingen samtidigt som den tidigare vilande kopplingen griper in. Växlingen sker därmed utan att kraftöverföringen avbryts.

De två ingående axlarna, kugghjulen och växlingselementen är konstruerade så att två växlar kan vara valda samtidigt.


I-Shift Dual Clutch

Typ Högsta växel Motormoment (Nm) Godkänd för tågvikt (ton)
SPO2812 Överväxel 2800 64


I-Shift software Long Haul and Fuel Economy

Fjärrtransporter & bränsleekonomi
Innehåller intelligenta funktioner som minimerar bränsleförbrukningen. Detta programpaket är särskilt lämpligt för fjärrtransporter.
I-Shift software Long Haul and Fuel Economy with i-See

Fjärrtransport & bränsleekonomi med I-See
Lägger till I-See, inklusive I-Cruise, i paketet Fjärrtransporter & bränsleekonomi, vilket ger ännu större bränslebesparingar.


Visa innehållet i hela paketet