”Designen är en hyllning till lastbilsförarna”

När vi kommer in i den topphemliga designstudion stannar Asok George till framför Volvo FH. ”Varje gång de tar av övertäckningen måste jag bara stå och titta en stund. Även om allt är nytt syns det direkt att det är en Volvo.”

Asok George är ansvarig för den exteriöra designen av Volvo FH, men den tydliga karaktären hade högsta prioritet för alla i designgruppen. ”Med sin lutande framruta har Volvo FH alltid varit lätt att urskilja. Det är den fortfarande”, säger Asok George. Nu när vindrutan är upprätad för att ge mer plats i hytten, blir takets vinkel ännu viktigare. Tack vare den har hytten fortfarande en helt egen profil.

Tveklös Volvoidentitet

”Det ska synas att du kör en Volvo. Vårt mål är att göra den till den lastbil som är lättast att känna igen på vägen”, säger Asok George.

Carina Byström, designer interiör.
Carina Byström, designer interiör.
Vi går fram och tillbaka runt hytten. Asok George och Rikard Orell, designchef på Volvo, pekar ut olika delar och detaljer. De täta skarvarna mellan hyttens delar, den precisa passningen, den höga finishen. Linjer och kurvor på hytten, det som kallas grafik på designerspråk. Här har målet varit att skapa en helhet, inte en framsida och två sidor. Därför går grafikens linjer runt hela hytten. Men ännu viktigare än grafiken är bilens hållning – lastbilens attityd.

”Ja, den är helt avgörande. Den måste spegla lastbilens effektivitet och dynamik. Den ska se ut som om den är på väg redan när den står stilla”, säger Asok George.

Volvo FH ser nästan ut att luta framåt, med hjulen i startgroparna och redo att dra i väg. Intrycket byggs delvis upp av grafiken. En viktig del är hjulhusets och stänkskärmens utformning. Skärmens överkant går framåt, nedåt och skapar en dynamisk linje som förstärker hjulhusets form.

Större och ljusare invändigt

Vi kliver in i hytten. Nu lämnar vi Asok Georges ansvarsområde och kliver in i interiördesignern Carina Byströms domäner. Härinne är luftigt och ljust, trots att belysningen i uppställningshallen inte ens är nära dagsljusstyrka. Nödutgången av glas – som också fungerar som sollucka – är en del av förklaringen, men hytten har fått större fönster som helhet.

”Volvo är ett företag som bryr sig om människor.
Vi hoppas att det syns i designen.”

”Designen förstärker känslan av rymd. Vi har jobbat med stora, svepande linjer och skapat rena ytor”, säger Carina Byström.

”Titta till exempel på instrumentbrädan. Den går från A-stolpe till A-stolpe i ett svep och understryker hyttens bredd”, förklarar Rikard Orell. Precis som på utsidan ska designen inne i hytten gestalta Volvos filosofi och skandinaviska arv. ”Formerna ska vara ärliga”, säger Rikard Orell. Inte krångla till och låtsas vara något de inte är.


Asok George, designer exteriör
Asok George, designer exteriör

Detaljerna som gör skillnaden

Designerna har arbetat mycket med ytor och material. Kraven på materialen är höga – slitaget är hårt och allt måste hålla.
 
”Kvaliteten är viktig, våra kunder är väldigt petiga med detta. Det ska de också vara”, säger Rikard Orell.
 
En annan detalj som ger Volvo FH en helt egen profil är sidospeglarna.

”Vårt mål var att göra speglarna smalare, så att de inte skulle skymma så mycket. Nu vrids hela spegeln istället för bara spegelglaset inuti ett stort spegelhus”, säger Asok George.
 
De smäckrare speglarna ger också mindre vindmotstånd. Trots att den är högre än sin föregångare, världsledaren på aerodynamik, är Volvo FH lika aerodynamisk.
 

”Genom att göra hörnen rundare, har vi lyckats bygga en hytt med ännu lite lägre luftmotstånd”, säger Asok George. Här spelar också den täta passningen av hyttdelarna in. Till exempel är skarven mellan hyttens övre och undre del helt tät. Därmed döljs motor, hyttfjädring och annat som brukar synas i glipan. ”Lastbilen är tätare på alla håll. Resultatet är att vinden strömmar runt hytten istället för igenom den. Det gör underverk för luftmotståndet och håller nere bränsleförbrukningen”, säger Asok George.
Färgsättningen på utsidan bidrar också till det imponerande första intrycket.
Färgsättningen på utsidan bidrar också till det imponerande första intrycket.
 

Respektingivande men inte skrämmande

Designen förmedlar självförtroende utan att vara aggressiv. Målet är självklart att locka både åkerier och förare. ”De senaste åren har vi sett värdet på skickliga förare öka dramatiskt. Det är en konst att köra lastbil. För mig är designen en hyllning till lastbilsförare över hela världen”, säger Rikard Orell. Men det är inte bara förarna som ska bli nöjda.

”Våra kunder är åkerier, men också samhället, alltså alla som kommer i kontakt med bilen när den används. Våra lastbilar får gärna vara respektingivande, men de ska inte skrämmas”, säger Richard Orell.
 
”Volvo är ett företag som bryr sig om människor. Vi hoppas att det syns i designen”, säger Asok George, och kastar en sista blick på bilen innan den gråa täckduken åker på igen. .

1
Design