I‑See
Spara bränsle i backarna
med I‑See

När du kommer till en backe i Volvo FH kommer I-See ihåg information om backens lutning och hjälper dig att växla optimalt och hålla rätt hastighet i backen. Tekniken är ett stort genombrott som kan spara upp till fem procent bränsle åt dig.

”Om lastbilen inte har kört den vägen förut hämtar den bara data från I-See-molnet”, förklarar Anders Eriksson. ”Och om informationen saknas där kommer lastbilen ihåg backarna när du kör och laddar upp dem så att de finns i databasen till nästa gång. Det gör att du snart får åtkomst till all bränslesparande information du behöver.

Spara upp till 5 procent bränsle med I-See

Utnyttja backarnas kraft

I-See räknar ut hur rörelseenergin från backen utnyttjas på bästa möjliga sätt och skickar sedan informationen till den intelligenta I-Shift-växellådan. I-See utför sex olika manövrer som minskar bränsleförbrukningen. Bland annat gasar den i tid och utnyttjar tyngdkraften maximalt för att slippa använda motorn i onödan.

”Det här är sådant duktiga förare gör själva. Men kör du en lastbil i åtta timmar är du inte på hugget på det här sättet hela tiden. Låter du I-See ta hand om backarna, kan du istället koppla av och fokusera på andra delar av körningen,” säger Anders Eriksson.

Tillsammans med farthållaren i sitt snålaste läge kan bränsleförbrukningen kapas med upp till 5 procent på de sträckor där I-See används. Hur mycket det innebär beror på hur mycket du använder I-See. Och eftersom systemet lär sig själv behövs inga kartor eller uppdateringar. Det sparar också pengar.


I‑See 

Fortsätt spara med Fuel Advice

Syftet med Volvos förarutbildning är att hjälpa alla förare att köra bränslesnålt och maximera besparingarna. Men för en hållbar effekt på lång sikt finns det inget som slår kontinuerlig uppföljning och tips från en personlig rådgivare.

Jarkko Aine, som är ansvarig för transportlösningar, beskriver huvuddragen i den nya bränslerådgivningstjänsten Fuel Advice. ”Nyckeln till långsiktiga besparingar ligger i systematisk uppföljning. Fuel Advice använder data från lastbilen till att utvärdera förarens körteknik, till exempel hur han eller hon anpassar hastigheten eller arbetar med växlarna. Du kan prenumerera på tjänsten så länge du behöver den. Efter varje analys skickas en rapport med åtgärdsförslag till åkeriet. Bränslerådgivaren som skapar rapporten finns dessutom till hands för att besvara frågor”, säger Jarkko Aine.

Bränsleansvarig

Den nya tjänsten består av bränslerådgivning, en verktygslåda för bränslehantering och Fuel Management Support. Tanken är att ge företagen de resurser och den kontinuitet som behövs för att bibehålla bränslebesparingarna på sikt. ”Det bästa resultatet får vi när åkeriet utser en egen bränsleansvarig – någon som kan läsa rapporterna och ge feedback till förarna”, säger Jarrko Aine. ”Då kan vi maximera besparingarna månad efter månad.”

”Efter varje analys skickas en rapport med åtgärdsförslag till föraren. Och bränsleansvarig, som skapade rapporten, kan kontaktas vid eventuella frågor.” Fuel Advice kan spara upp till fem procent bränsle och användas för att minska de månatliga bränslekostnaderna.


3
Bränsle