Världens säkraste Volvo
Världens säkraste Volvo

Volvos starkaste hytt någonsin har en nödutgång som standard. Världens tuffaste krocktester visar att föraren har goda chanser att överleva en olycka i 80 km/h mot ett stillastående hinder.

Volvo FH har krocktestats över 1 000 gånger i datorsimuleringar och 20 gånger i verkligheten. Och det handlar inte bara om standardtester: Trots att det inte längre krävs fortsätter Volvo testa sina bilar enligt de svenska kraven, kända internationellt som ”the Swedish impact test” – ”världens tuffaste krocktest”.

Simuleringarna och testerna har gjort det möjligt att konstruera en hyttstomme som ger maximal trygghet för föraren. Hytten har blivit både rymligare och starkare.


Verklig säkerhet

Krocktesterna bekräftar fördelarna i den nya hyttkonstruktionen. Provdockan överlever även i det tuffaste testet, krock i 50 km/h mot en lastbilsformad betongbarriär. Testet motsvarar en verklig krock i 80 km/h mot en stillastående lastbil, och antyder att en verklig förare också skulle ha överlevt krocken.

”Men att vi skulle bygga en hytt utan möjligheten att lätt ta sig ut fanns inte på kartan”

”Med Volvo FH har vi haft möjligheten att bygga hyttstommen från början, utan begränsningar. Den möjligheten har vi utnyttjat fullt ut för att bygga vår säkraste lastbil någonsin”, säger Matti Koponen på Volvos avdelning för hyttutveckling. Unikt för Volvo är också att bilarna testas med all inredning på plats och med fullastade stuvutrymmen.

”Det ska inte finnas risk att skadas av någonting som finns inne i lastbilen vid en krock. Till och med kaffebryggaren ska stå kvar”, säger Ulf Torgilsman, krockspecialist på Volvos avdelning för hyttutveckling.

Världens första nödutgångslucka som standard

Hälften av alla olyckor med en lastbil slutar med att bilen välter. Att komma ut genom dörrarna i en liggande bil kan vara väldigt svårt. När vindrutan nu limmas fast, försvinner också möjligheten att enkelt sparka ut rutan. Lösningen är en nödutgång.

Skulle rutan limmas fast, skulle det finnas en annan nödutgång. Det var ett absolut krav”, säger Ulf Torgilsman, krockspecialist.


Ljusinsläpp på dagen och nödutgång vid en nödsituation.
Världens första nödutgångslucka som standard

En väldigt stor sollucka

Därför har nu varje Volvo FH en sollucka som fungerar som nödutgång. Takluckan är 50 × 70 centimeter, vilket gör det möjligt också för storvuxna förare att enkelt ta sig ut ur lastbilen.

Dessutom uppfyller takluckan kraven på nödutgång för lastbilar som transporterar brandfarligt gods, som bensin och andra ämnen. En annan bonus är att den stora luckans fönster släpper in mycket ljus. Det ökar förarens trivsel i hytten och minskar behovet av elbelysning.

”En bra förarmiljö är också viktig för säkerheten. Den gör att föraren håller sig mer alert. Så man kan säga att nödutgången i sig minskar risken för att den ska behövas. Det stämmer bra med Volvos mål att bygga säkra lastbilar”, säger Matti Koponen på Volvos avdelning för hyttutveckling.

7
Säkerhet