Se hur många lastbilsförare
som går in i Volvo FH

Peter Johansson är en av utvecklarna bakom den nya hytten. Han berättar om utmaningen i att både skapa en effektiv arbetsplats och en avkopplande hemmiljö. Nyckeln till framgång var mer rymd i hytten.

”Nu har alla hyttmodeller full ståhöjd. Den upprätade A-stolpen lägger ytterligare 10 centimeter luft mellan föraren i sin stol och vindrutan. Hela hytten är luftigare och ljusare”, säger Peter Johansson, ansvarig för ergonomin i hytten.

”Nu har alla hyttmodeller full ståhöjd inuti”

En extra kubikmeter möjligheter

Totalt har hytten vuxit med en kubikmeter. Mer luft, men också mer fövaringsutrymme. ”Oavsett var du sitter i hytten har du förvaringsplats på armlängds avstånd. Ett exempel är de nya catwalkhyllorna över dörrarna, De är perfekta för de små sakerna du vill ha lätt tillgängliga i och utanför hytten,” säger Peter Johansson. ”Och så kommer det in massor av dagsljus uppifrån tack vare den nya, stora solluckan, som också fungerar som nödutgång.”

Smartare förvaring för compact living

Miljön i hytten har förbättrats med hjälp av bra design. En av flera funktionella idéer är jalusiluckorna på skåpen, som hindrar innehållet från att ramla ut. ”Vi valde jalusier för att tillföra en känsla av hög kvalitet i interiören – och inte minst kan de öppnas helt utan att stjäla utrymme i hytten”, säger Peter Johansson.

Smartare förvaring för compact living De främre förvaringsskåpen har gjorts större. De har också flyttbara hyllor som gör det enkelt att skapa sin egen ordning och behålla den. Skåpen bak i hytten kan nås från olika höjd, så att du kan utnyttja utrymmet maximalt, med eller utan en övre bädd.

”Dessa skåp har jalusiluckor som öppnas åt sidan, inte olikt den garderob med skjutdörrar som du kanske har hemma. I skåpen finns belysning som tänds när du öppnar skåpen”, säger Peter Johansson. Det finns till och med ett hopvikbart torkskåp för de dagar då föraren tvingas jobba ute i regnet.

Över eller under

Du kan välja att ha kylskåpet i hyllan ovanför sängen. Annars sitter det normalt under sängen tillsammans med de nedre skåpen. ”Kylen har vuxit från 22 till 33 liter och har ett frysfack. Nu kan du förvara mer mat och ha mjölkförpackningar och flaskor stående. Det finns till och med plats för 1,5-liters PET-flaskor, så drycker fortfarande är kalla när du vill dricka dem, inte bara direkt efter köpet”, säger Peter Johansson. En annan smart liten detalj är lådan som göms på sidan av instrumentpanelen. Lådan innehåller en robust kopphållare och är ett dolt fack för dina personliga tillhörigheter.

5
Utrymme