”Det är som att ha en virtuell mekaniker ombord.”

Volvo FH gör det möjligt att öka driftsäkerheten mer än någonsin tidigare. Den nya inbyggda tekniken låter verkstaden kontrollera skicket på viktiga delar på distans, medan lastbilen är ute på vägarna. Det innebär att underhåll kan planeras in bara när det faktiskt behövs.

Allt det här är möjligt tack vare Telematics Gateway, kommunikationsenheten i Volvo FH som ger lastbilen, föraren och åkeriet ett försprång i många avseenden. För att kunna få ett så skräddarsytt underhåll som möjligt sänds en rapport till verkstaden. I rapporten kan mekanikern se skicket på viktiga delar i lastbilen, som bromsklossar, koppling, batteri och lufttorkare.

”Är slitaget mindre än väntat kan verkstaden anpassa serviceplanen så att bilen bara servas när det verkligen behövs”, säger Christian Gustavsson, ansvarig för Volvo Lastvagnar service i Europa.
 


Volvo Gold Contract

En gyllene affär

Kunder som väljer nya Volvo Gold Contract kan helt släppa ansvaret för serviceplaner till verkstaden. Den håller koll på lastbilens miltal och hur snabbt olika delar slits och anpassar serviceplanen efter slitaget. När lastbilen behöver service, ringer mekanikern upp dig.

”Eftersom vi kan kontrollera slitaget på distans slipper du besöka verkstaden så ofta. Och den service som faktiskt behövs får du i tid, innan det är för sent”, säger Christian Gustavsson.


Behovsanpassat underhåll

Eftersom det finns väldigt många delar på en lastbil som behöver service ger behovsanpassat underhåll stora effekter på lastbilarnas tillgänglighet och åkeriets lönsamhet. ”Åkeriet kan utnyttja lastbilen effektivare och får ut fler ton-kilometer”, säger Christian Gustavsson.

Om ett haveri skulle inträffa gör den inbyggda kommunikationsenheten och VAS-knappen att Volvo direkt kan skicka ut rätt tekniska resurser till lastbilen, så att den snabbt är ute på vägarna igen. ”Det är inget att sticka under stol med – det går inte att undvika haverier helt. Däremot går det att göra det enklare att få hjälp vid ett stillestånd”, säger Christian Gustavsson.

Tryckknapp för hjälp

När föraren trycker på knappen ringer systemet automatiskt upp Volvos call center och skickar relevant information (i utvalda länder). Operatören ser var fordonet är och alla felkoder. Allt föraren behöver göra är att förklara vad som har hänt.

”Vi får direkt en bra överblick över situationen – och kan skicka ut rätt resurser till fordonet på en gång. Själv kan du slappna av i vetskapen om att hjälpen är på väg, tillägger Christian Gustavsson avslutningsvis. ”Det är som att ha en virtuell mekaniker ombord.”

10
Tillgänglighet