Chassiet till Volvo FM

Byggd för både förare och påbyggare.

Mångsidig och enkel att bygga på – två av de mest uppskattade detaljerna hos Volvo FM. Och allt hänger på chassit, som är byggt för att underlätta påbyggnadsarbetet.

Chassidynamiken ger även lastbilen dess goda köregenskaper. På nya Volvo FM är de bättre än någonsin.

Chassihöjder, cirka
  • X-Low (dragbil): 810 mm
  • Low: 850 mm
  • Medium: 900 mm
  • High: 1 000 mm
Hjulbaser
  • Dragbil: 2 850 till 4 100 mm
  • Jämnlastbil: 3 200 till 6 700 mm

Visa fullständiga chassispecifikationer


Volvos påbyggnadsgränssnitt

Ge påbyggaren ett försprång.

Volvolastbilar har alltid varit populära bland påbyggarna. Smarta funktioner, som våra påbyggnadsfästen, bakändar och Volvos Påbyggaranvisningar sparar påbyggaren både tid och onödigt arbete. Till nya Volvo FM har vi utökat vårt chassiprogram så att det blir ännu enklare att anpassa lastbilen till påbyggnaden.

Läs mer om påbyggnadsgränssnittet

Spara tid och pengar med fabriksförberedelser – med Johan Eknander

Köregenskaper i världsklass

Bra köregenskaper – en självklarhet.

Nya Volvo FM bygger på samma chassiplattform som nya Volvo FH. Vi har förbättrat fjädringen och krängningshämmarna betydligt och gett lastbilen köregenskaper i världsklass. Du kan också välja till Volvo Dynamic Steering, för styrning med full kontroll och minimal ansträngning i alla hastigheter.

Läs mer om Volvo Dynamic Steering

Niklas Fröjd förklarar hur den nya geometrin och upphängningen ger lastbilen personbilsliknande köregenskaper

Tandemaxellyft

Höjd drivaxel – lägre bränsleförbrukning. Lansering av tandemaxellyft.

Omvandla din 8x4 till en 6x2. Eller din 6x4 till en 4x2. Volvo FM kan nu fås med den nya tandemaxellyften, en revolutionerande funktion som gör det möjligt att koppla ur och höja den bakersta drivaxeln vid körning utan last. Precis som med en löpaxel förbättrar detta svängradien samtidigt som bränsleförbrukningen minskar – med upp till 4 procent vid körning utan last.

Läs mer om tandemaxellyften

Chassilayouten för Volvo FM från ovan

Bestäm själv hur chassit ska se ut.

Vill du kunna tanka mycket bränsle? Eller är specifikationen för din påbyggnad extra krävande? Oroa dig inte. Chassikonstruktionen till nya Volvo FM är mer anpassningsbar än någonsin. Du hittar enkelt en specifikation som matchar dina behov.

Läs mer om chassikonstruktionen

Volvo FM har gått ned i vikt

Volvo FM har gått ned i vikt.
Det innebär ökad nyttolast och bättre bränsleekonomi.

Medan andra lastbilar har blivit tyngre för att kunna uppfylla Euro 6-kraven har vi gått i motsatt riktning. Genom att optimera standardspecifikationen för till exempel 4x2-dragbilen har vi gjort lastbilen mycket lättare. Nya Volvo FM väger faktiskt 75 kg mindre än motsvarande Euro 5-lastbil. I praktiken innebär det större nyttolast och lägre bränsleförbrukning.

Läs mer om hur en viktminskning på 75 kg kan öka nyttolasten med 225 kg

10 tons framaxeltryck

Högre axeltryck.
Större marginaler.

Om du kör många tunga uppdrag har vi goda nyheter till dig. Nya Volvo FM är byggd för att klara ännu högre axeltryck. Den främre bladfjädringen klarar till exempel axeltryck på upp till 10 ton på en enda axel och 20 ton på dubbla framaxlar. Det ger dig större marginaler och gör det lättare att köra tung eller ojämnt fördelad last.

Ingenjörerna berättar om fördelarna med starkare axlar

10x4

Fem axlar från fabriken.
Inget behov av eftermontering.

Vi kan nu erbjuda femaxlade lastbilar direkt från fabriken. Det finns åtskilliga fördelar med att välja detta alternativ i stället för att eftermontera en axel. Lastbilen levereras med ett typgodkännande för hela fordonet. Du får den snabbare och slipper kostsamma ombyggnationer. Dessutom får du full garanti och eftermarknadsstöd från Volvo, vilket ger lägre driftkostnader på lång sikt.

Läs mer om femaxlade lastbilar