Nya Volvo FM på väg

I-Shift. Glöm växellådan. Bara kör.

I-Shift-växelspak

Lättar upp ditt sinne.
Och låter vänsterfoten vila.

Med I-Shift blir körningen ett rent nöje. Du slipper tänka på kopplingspedalen och kan lugnt koncentrera dig på de andra två pedalerna. I-Shift använder sin inbyggda intelligens för att snabbt och automatiskt välja rätt växel i alla lägen. Och programvaran växlar skickligare än den bästa av förare. Men om du ändå vill vara mer delaktig kan du självklart vara det. Men knapparna på växelspaken kan du växla manuellt.

I-Shift-knappar på instrumentbrädan

En oväntad möjlighet.
I-Shift utan växelspak.

Om du är van att köra med I-Shift har du förmodligen tänkt på att du sällan använder växelspaken. Därför kan du i nya Volvo FM välja bort den traditionella spaken och i stället få fyra lättillgängliga knappar på instrumentbrädan. Extrautrymmet som frigörs gör det lite lättare att ta sig runt i hytten.

Spara bränsle med I-Shift

Låt I-Shift spara bränsle.
Pengarna kommer att rulla in.

I-Shift är konstruerad för att spara bränsle. Först och främst är de interna energiförlusterna låga – lägre än med manuella växellådor. Men det är elektroniken som gör den stora skillnaden. När du kör i ekonomiläge görs varje växling vid exakt rätt tidpunkt, så att motorn får arbeta inom sitt mest effektiva varvtalsintervall.

Och så har vi I-Roll. Det är en unik funktion som frikopplar motorn i nedförsbackarna så att lastbilens rörelseenergi används i stället för bränsle. Resultatet? Upp till 2% lägre bränsleförbrukning. Räcker inte det för dig? Lägg då till I-See.

Läs mer om I-See.

I‑Shift för krävande användningsområden

Den förstärkta I‑Shift-växellådan.
För krävande användningsområden.

Om du kör i extremt tuffa förhållanden kommer du att uppskatta den förstärkta I‑Shift-växellådan. Den är framtagen speciellt för miljöer där man ofta kör uppför eller nedför lutningar på över 10 procent eller kör i extrem svår terräng. Det finns helt enkelt färre anledningar än någonsin att välja en manuell växellåda.

Så fungerar I-Shift

Så funkar det.

Det kan verka konstigt. Under ytan på I-Shift – den modernaste av växellådor – döljer sig en osynkroniserad manuell växellåda av den gamla sorten. (Det är därför den är så kompakt och har så låga energiförluster.) Men I-Shift är förstås mycket mer än så. Hemligheten ligger i den intelligenta elektroniska styrenheten. Den styr pneumatiken som i sin tur hanterar kopplingen och växlingarna. Eftersom systemet hela tiden tar emot information om bland annat fordonshastighet, acceleration, vikt, vägens lutning och vilket vridmoment som behövs kan varje växling göras med oerhörd precision. Den kommunicerar också med motorn, som i sin tur justerar varvtal och motorbromseffekt så att växlingarna blir snabba och mjuka.

I-Shift-programmet, Volvo FM.

Typ Högsta växel Motormoment Axel-/boggitryck (ton)
AT2412E Direkt 2 400 Nm 44 ton
AT2612E Direkt 2 600 Nm 60 ton
ATO2612E Överväxel 2 600 Nm 60 ton


Hur vill du ha din I-Shift?

Tack vare programvaran kan du anpassa I-Shift efter dina körförhållanden.


I-Shift-programvaran – Distribution & Anläggning I-Shift-programvaran – Fjärrtransporter & Bränsleekonomi
Distribution & Anläggning

Skräddarsyr växellådan för distributions- och anläggningstransporter. Innehåller funktioner som hjälper föraren vid start och snäv manövrering.


Fjärrtransporter & Bränsleekonomi

Innehåller intelligenta funktioner som minimerar bränsleförbrukningen. Detta programpaket är särskilt lämpligt för fjärrtransporter.


I-Shift-programvaran – Fjärrtransporter & Bränsleekonomi med I-See I-Shift-programvaran – tunga transporter
Fjärrtransporter & Bränsleekonomi med I-See

Lägger till I-See, inklusive I-Cruise, i paketet Fjärrtransporter & Bränsleekonomi, vilket ger ännu större bränslebesparingar.

Tunga transporter 

Optimerar I-Shift för mycket höga tågvikter (>85 ton).

 Tunga transporter med I‑See    
Tunga transporter med I‑See

Lägger till I‑See och I‑Cruise i paketet Tunga transporter – vilket ger ännu större bränslebesparingar.

Visa innehållet i hela paketet