”Det är en vänlig, säker och hårt arbetande lastbil”

Jonas Sandström är exteriördesigner på Volvo Lastvagnar och tar emot i Volvos designstudio. ”Jag är verkligen på gott humör i dag. Inte så konstigt när man får berätta om världens vänligaste lastbil”, säger han stolt och sträcker lite extra på sig där han står bredvid nya Volvo FM.

Förarna kan arbeta utan att få smärtsamma nackproblem

Jonas Sandström”Volvo FM är en lastbil för stadsmiljöer”, berättar Jonas Sandström. ”Alltså för miljöer med regelbundna rutter och stopp där det är viktigt att lastbilen smälter in i sin omgivning. Därför har vi medvetet valt att tona ned exteriören lite. Lastbilen ser lägre ut och den nya grafiska formgivningen får även fönsterlinjen att verka lägre. Vi skapar kontakt mellan förare och fotgängare, cyklister och andra trafikanter som kan tycka att lastbilar känns stora och skrämmande. I nya Volvo FM är det lätt att få ögonkontakt med föraren”, säger Jonas Sandström.

Välbekant och ny på samma gång

Att jobba med en etablerad modell är alltid en balansgång. Hur mycket kan man egentligen förändra utan att resultatet blir något helt nytt? Jonas Sandström tänker efter innan han svarar. ”Jag tycker att vi har hittat balansen. Vi har anpassat formgivningen av nya Volvo FM till de andra modellerna i Volvofamiljen. Den har samma karakteristiska strålkastare som nya Volvo FH. Men samtidigt har vi behållit de Strålkastareegenskaper som gjort föregångaren så populär. Det är en lastbil som man känner igen, med lite mer attityd och mycket mer karaktär”, säger han.

Tanken bakom konstruktionen

Volvo FM är en mycket flexibel lastbil och det märks även i exteriören. ”De rundade hörnen ger uttryck för effektiviteten och dynamiken i Volvo FM. Den eleganta frontluckan i stål är utformad i ett stycke och har de bästa tänkbara aerodynamiska egenskaperna. Volvo FM är kort och gott en vänlig, säker och hårt arbetande lastbil”, säger Jonas Sandström.

Titta närmare på hyttexteriören

1
Design